Festival nauke rešio je da spoji umetnost, nauku i kulturu, a kao spontani proizvod  nastao je – SUTRA, festival u festivalu koji će se 3,4 i 5. decembra po prvi put održati u Galeriji Narodne banke Srbije, na Slaviji.

Osnovna ideja festivala je da se na jednom mestu okupe kreativni pojedinci i projekti koji kombinuju umetnost i tehnologiju, koriste naučne zakone i principe, što je do sada neviđeno na umetničko-naučničkoj sceni Srbije.

"Putem projekta SUTRA želimo da predstavimo, iniciramo i kreiramo novu scenu koja će narednih godina postati baza za najkreativnije domete u oblasti spojeva umetnosti, nauke i tehnologije. Projekat SUTRA će uvek biti usmeren na pitanja koja su bitna za zajednicu, a ne na stalni napredak tehnologije", poručio je Festival Nauke.

Neobična piramida, koja menja boju i oblik svakog trenutka, pokazaće vam da i materijal odložen kao otpad može postati neprocenjivo umetničko delo. Otkrijte sadržaj svog prtljaga i ponesite njegov rendgenski snimak kao umetnički rad. Videćete kako transformisana dečija igračka može postati savremeni umetnički proizvod.

Posetiocima će biti prikazan Visikord softver koji omogućava vizualizaciju muzike kroz analizu pokreta igrača. Ovo je prva mašina za procesiranje igranja uživo koja omogućava igraču i elektronskoj grafici da međusobno reaguju na njen ili njegove pokrete stvarajući spektakularni performans uživo.

Videćete „zvučni buket”- mašinu koja na upija zvukove iz okoline, a pomoću unapred utvrđenih algoritama sve prikupljene zvukove obrađuje i organizuje u muzičku formu, konkretnu muziku koju dalje emituje u prostor oko sebe. Preko gosta iz Amerike saznaćete sve o EyeWriter-u koji omogućava obolelima od amiotrofične lateralne skleroze da učestvuju u u kreativnim aktivnostima koristeći samo svoje oči, jedini deo tela koji mogu da pomeraju.

Upoznajte humanizovane, visoko estetizovane, umiljate, zavodljive robote, koji bude želju za njihovim posedovanjem i saznajte kako napraviti u stvarnosti fraktal i to od nekoliko hiljada slamčica.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime