lg

Festival Momin krug

Festival posvećen Momi Kaporu, 9. septembra na Adi Ciganliji kod skulpture Dafne

Festival Momin krug je jednodnevni kulturni događaj, koji Zadužbina Momo Kapor uz veliku podršku Grada Beograda i JP Ada Ciganlija organizuje 9. septembara, kod skulpture Dafne. Ta skulptura je zapravo spomenik jednom piscu – koji je bio nepopravljivo zaljuben u svoj grad s kojim se najviše viđao baš u toj oazi.

 

Više od pola veka Beograd i Ada su nepresušne inspiracije za Momu kao pisca i slikara koji je svojim pričama, esejima i zapisima, kao i svojom izuzetno rafiniranom linijom pera pokušavao da otkrije magiju Ade i Beograda. Linija koja povezuje sve segmente ovogodišnjeg festivala zapravo formira put koji je iz svog stvaralačkog centra, Ade Ciganlije, prelazio Momo Kapor, ostavljajući neizbrisiv trag za sobom. Momin krug je pokušaj da se napravi „mikro festival ili događaj – performans s velikim dometima“, koji će probati da mapira Adu i Beograd kao još jedan kreativni potencijal ovog regiona motivišući mlade umetnike i šireći Momin i beogradski duh na mlađe generacije.
 
Momin krug Vam ove godine predstavlja:

 

– Premijeru dokumentarnog filma o Njujorku iz 2004. – Njujork, grad po ljudskoj meri (`35). Kuriozitet je da je ovo poslednji video zapis Mome Kapora, tada planiran da bude prvi u serijalu putopisa iz svetskih metropola.
– Čitanje romana Zoe, predstava koja će biti postavljena na sceni Madlenijanuma u 2012. godini.Dramatizaciju je napisala Vanja Nikolić . 
– Predstava Ben po tekstu dramaturga Beke Savić, prema motivima bajke Sanja Mome Kapora. Premijerno izvedena na sceni BDP-a krajem juna 2011.
– Kabare Halo Beograd  s Radom Đuričin, Vladom Rackovićem i Vladanom Cvejićem po tekstovima Mome Kapora.
– Koncert Miško Plavi trio  s Vasilom Hadžimanovim i Srđanom Dunkićem. 
– Potpisivanje i druženje s autorima knjige Legenda Kapor – (Dobrica Ćosić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Milovan Danojlić, Dragana Kanjevac, Arsen Dedić, Matija Bećković, Marko Vidojković, Rada Đuričin, Igor Mandić, Radmila Stanković, Tanja Peternek, Maja Piščević…)

Momo Kapor (Sarajevo, 8.4. 1937 – Beograd, 3.3.2010)

Beogradski slikar i pisac Momo Kapor došao je sa devet godina iz Sarajeva, gde je rođen, u Beograd, postavši jedan od protagonista beogradske pripovedačke škole. Po obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića; u književni život glavnog grada ušao je početkom šezdesetih prošlog veka i od tada je objavio više od četrdeset knjiga od kojih su mnoge bile na bestseler listama, a neke od njih se još uvek nalaze na njima. Od ostalih beogradskih pisaca razlikuje se i po tome što je sam ilustrovao svoje knjige, negujući poseban lirski crtački stil. Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova. Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama kao i nekoliko filmskih scenarija. Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata. Svoje slike je izlagao retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu i Karakasu, u Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *