Palestinski umetnik Khaled Jarrar je izveo neverovatan umetnički performans sa gerilskim elementima i to na globalnom nivou.

Projakat "Država Palestina" je primer subverzivne delatnosti u službi društevnih ciljeva.

Sve je počelo kada je prošle godine ovaj umetnik počeo da crta svoje poštanske markice sa natpisom "State of Palestine" i to kao reakciju na zabranu da Palestinska pošta štampa markice sa političkim porukama.

Jarrar je markice poklanjao strancima koji su posećivali Palestinske teritorije pod kontrolom Izraela, a neki su ih i lepili u pasoše kao podršku nezavisnosti Palestine.

A onda je dobio i institucionalnu podršku Berlinskog Bijenala koji su odlučili da predstave njegov projekat na manifestaciji koja počinje 27. aprila.

Ali ni to nije sve, Deutsche Post je izdala zvaničnu markicu sa njegovim motivima.

"Kada su postale zvanične poštanske markice u Nemačkoj i Holandiji, ljudi su počeli da šalju pisma sa njima", kaže Jarrar i dodaje da je u Palestini tako nešto zabranjeno ali da se njegova ideja brzo širi svetom.

E to vam je društevno angažovana umetnost. Primetićete i da je malo čudno što je nemačka Deutsche Post odlučila da štampa ovakve markice i direktno se suprotstavi Izraelu u odluci da su takve poruke zabranjene na njihovoj teritoriji.

 

Fina ta umetnost zar ne!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime