Banksy je verovatno najpoznatiji najtajanstveniji umetnik na svetu. Ali za njegove grafite zna ceo svet. Umetnik je počeo sa svojim radom pre 25 godina a sve vreme uspešno krije identitet. E pa do sada.

Pre osam godina Mail on Sunday objavio je da je Banksyjevo pravo ime Robin Gunningham a tvrdili su da imaju i njegovu fotografiju. Banksyjevi predstavnici tvrdili su da na fotografiji nije slavni umetnik. I onda se zaboravilo na to.

Ali naučnici tvrde da to ipak jeste njegov identitet. Istraživači sa Univerziteta Queen Mary u Londonu koristili su geografsko profilisanje, tehniku kojom se prate traženi zločinci i širenje zaraznih bolesti. Oni su označili 192 lokacije na kojima se nalaze grafiti za koje se pretpostavlja da ih je nacrtao Banksy.

Onda su odredili područja na kojima se najčešće pojavljuju grafiti u u Londonu i Bristolu. Upravo ta područja se podudaraju sa mestima na kojima se nalazi pub i igralište na kojima se Gunningham najčešće nalazi baš kao i njegova kuća, kao i kuće članova njegove porodice i prijatelja. Naučnici tvrde da sa velikom sigurnošću mogu da kažu da se to zaista on.

Eto sad znate…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime