Ti si kompozitor koji radi pre svega muziku za film i kompjuterske igre. Kako si stigao dotle? Koliko je bitno obrazovanje, koliko talenat, rad ili možda sreća? 

Mislim da je svako talentovan za nešto. Eto, ja sam pronašao svoj talenat jako, jako, davno ali je mnogo rada i truda  potrebno da od talentovanog mladog čoveka dođete do kompozitora za film ili video igre. Obrazovanje  olakšava process stvaranja muzike ali često i usmerava što je nekad dobro a nekad i ne, tako da je obrazovanje korisno ali ne i presudno. Trud, istrajnost i sveukupni lični angažman su najbitniji. 


U bioskopima je film Sveti Georgije ubiva aždahu za koji ti potpisuješ soundtrack. Kakvo je bilo iskustvo raditi na filmu za koji mnogi očekuju da bude među najboljim srpskim filmovima ikada?
 
Velika mi je čast bila da budem deo ekipe filma “Sveti Georgije ubiva aždahu”. Ekipu ovog filma sačinjavaju najveći filmski umetnici naše zemlje, samim tim biti u takvom društvu za mladog čoveka poput mene je bila i velika odgovornost. Drago mi je da se kritici, a naročito publici dopala moja muzika koja je samo segment ovog spektakularnog filma. Osim velikog profesionalnog značaja, rad na ovom filmu ima posebnu emotivnu dimenziju za mene. Nisam prvi put angažovan na filmskoj muzici ali ovo je moj kompletan samostalni autorski prvenac.
 
 
Da li se razlikuje rad na muzici za film i za igre? Koje su specifičnosti?

Postoje i sličnosti i razlike kod komponovanja za video igre i za film. U video igri kompozitor naizgled ima malo više prostora da se “autorski razmaše”, ali je ipak ograničen reakcijama igrača. Često je potrebno napisati nekoliko različitih numera za jednu scenu koje će biti kompatibilne po tonalitetu pre svega, a kada će koja nastupiti, to zavisi od igrača. Kod pravljenja muzike za film kompozitor je prvenstveno ograničen trajanjem kadra, scene, na kraju trajanjem celokupnog filma. Njega možete da vraćate hiljadu puta unazad i da upijete svako slovo, svaki uzdah, svakki frejm. Tu su mnogo jasniji okviri u kojima možete da se krećete. Podjednako sam uživo u radu na video igri kao i kada radim za film. 
 
Soundtrack za igru Genesis Rising je pobrao vrhunske kritike. Reci nam nešto o tome, da li danas postoji žanr muzika za igre?
 
Jako sam srećan što je soundtrack za igru “Genesis Rising”  dobio toliko dobrih kritika i simpatije igrača. Muzika je rađena jako dugo i temeljito. Gostovalo je mnogo solista i mislim da sam uspeo da donesem živost i neku dozu sopstvenog pristupa u komponovanju epskih tema koje se očekuju u ovm žanru igara. Industrija video igara je toliko jaka i rasprostranjena da je i muzika koja se komponuje za njih, tretirana jednako ozbiljno kao i za film. Angažuju se veliki orkestri, najopremljeniji studiji. U svetu postoji veliki broj fanova game muzike i postoje veoma ozbiljni časopisi i Internet portali koji se bave ovom granom muzike.
 
 
Radiš i muziku za komercijalne događaje, reklame. Da li si sasvim zadovoljan onim što radiš i da li bi drugačije to uradio da radiš za sebe? Koliko je potrebno da praviš kompromise između kreativnosti i komercijalne svrhe?
 
Moram priznati da sam veoma zadovoljan disciplinom koju sam uspostavio u radu kad je u pitanju komponovanje muzike u čisto komercijalne svrhe. Često je neophodno praviti kompromise, ali to je sastavni deo posla. Ranije mi je bilo teško da prihvatim da se emotivno ne upuštam u svaki posao. Ukoliko se klijentu nešto ne sviđa to moram da popravim sve dok ne bude zadovoljan jer na kraju njegova je presudna. Moramo da prihvatimo da nije sve što radimo umetnost već je i namenjeno čistoj prodaji i zaradi.
 
Ko su ti uzori? Šta te inspiriše? Omiljeni soundtrack?

Uzora nemam, ali uticaja drugih kompozitora je bilo tokom mog muzičkog usavršavanja i građenja sopstvenog stila. Pre svega tu je Arvo Part i jedan od najvećih filmskih kompozitora svih vremena Basil Poledouris. Njegov soundtrack za film Starship Troopers mi je dugo bio omiljen. Inspiraciju tražim uvek u samom  filmu, njegovoj priči i likovima.
 
Planovi? 
 
Trenutno radim na novom albumu Sanje Ilića i Balkanike “Identity”, na kome sam angažovan kao aranžer i ko-producent. Planiram da objavim soundtrack za Svetog Georgija, a dalje ćemo videti.
 
Tvoja poruka mladim kreativcima?
 
Verujte u sebe i istrajte u svojim idejama i snovima!

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime