Pod sloganom „Uhvati svetlost“, 12. Beogradski festival igre, uz podršku kompanije Vip mobile, i ovog proleća donosi najnovija ostvarenja svetskih produkcija u našu zemlju. Izvanredni Teatar Sadlers Vels iz Londona otvoriće večeras festival u Novom Sadu, predstavom „Milonga“, dok će beogradska publika ovaj plesni spektakl moći da pogleda u sredu 25.03. od 20h na sceni Sava centra. Festival će trajati do 9. aprila, do kada će svi ljubitelji igre u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu biti u prilici da uživaju u nastupima 13 kompanija iz 11 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Izrael, Švajcarska, Nemačka, SAD, Španija, Italija, Holandija, Norveška, Belgija i Francuska.

Na velikoj sceni Centra Sava predstaviće se i dve velike baletske kompanije, Balet Visbaden i Balet Bazel sa postavkama trojice popularnih koreografa, Aleksandera Ekmana, Johana Ingera i Ričarda Sigala. Čuvena njujorška trupa Balet Trokadero od Monte Karla u naš region stiže po prvi put donoseći duhovitu stranu tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima na scenu Pozorišta na Terazijama. 

Produkcija koja je prošle godine oduševila beogradsku publiku, sicilijanska Kompanija Zappala Danza, i ove godine igra za ovacije na sceni Pozorišta na Terazijama, ali i francuska Kompanija Kafig koja donosi predstavu koreografa Murada Merzukija o boksu i sitnicama koje povezuju igru i borilačke veštine. Neobičnu priču o životu u cirkusu predstavlja Kompanija Inbal Pinto iz Tel Aviva na sceni Ateljea 212, dok se u Operu Madlenianum vraća jedan od najpopularnijih londonskih koreografa i kompozitora, Hofeš Šehter, sa višestruko nagrađivanom predstavom „Sunce“. Ova uznemirujuća i hrabra predstava govori o pojmu iskrivljenog savršenstva, unutrašnjeg antagonizma i nasilja, a zanimljivo je da je Beogradski festival igre i jedan od koproducenata ovog naslova.

Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, gledaćemo komad „Pazi na raskorak“ briselske kompanije Antona Lakija, koreografa koji je dugo igrao u kompaniji Akrama Kana, dok će norveška trupa Zero Visibility premijerno izvesti komad „Gost“ , Ine Kristel Johansen.

Takođe, na istoj sceni će se predstaviti i ženevska Kompanija 7273 sa delom „Tarab“, kao i kompanija Sol Piko iz Barselone sa novim čitanjem poznate muzike Čajkovskog i predstavom „Memoari jedne Buve“. Ekskluzivno osmišljeni komadi jednog od najslavnijih evropskih koreografa Kilijana, koje izvode Holandskog plesnog teatra, odigraće se pred ograničenim brojem gledalaca na pozornici Centra Sava.

Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile i ove godine nagrađuju domaćeg plesnog umetnika koji je izgradio uspešnu karijeru van granica naše zemlje. Peti laureat nagrade „Vip poziva“ je svestrani umetnik, Aleksandar Antonijević, koji je duže od dve decenije bio prvak Kanadskog nacionalnog baleta, a svoju ljubav i strast prema baletu nastavio je da beleži objektivom fotoaparata. Nakon uspešne izložbe umetničkih fotografija u beogradskoj Galeriji Progres, njegovi radovi posvećeni igračima i lepoti ljudskog tela od večeras će biti izloženi u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i biće dostupni publici do 31. marta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime