Zaštita od krađe podataka je sve važnija tema. Krađa vaših podatka, identiteta je nešto najgore što može da vam se desi u internet svetu. Svi strahuju zbog toga i pokušavaju na razne načine da se zaštite.

Postoji niz internet alatki koje obezbeđuju bezbednost. Među njima se najviše koriste šifrirane poruke, antivirusni softver, menadžeri lozinke. Pomoći će da se osećate sigurniji dok radite ili se zabavljate ispred ekrana.

Na tržištu se nude brojne mogućnosti a za mnoge alatke postoji besplatni probni period čak do tri meseca. Zato se dobro uputite pre nego što se odlučite za neku alatku.

Neke alakte su pogodnije za one koji koriste iste ili slične lozinke svuda.

Pratite savete o radu na kompjuteru što će vam pomoći da se zaštite od lažnih poruku i prevara.

Tako se recimo savetuje da kada dobijete obaveštnje o ažuriranju softvera to zanemarite ukoliko je ono poslato e-poštom, jer se verovatno radi o prevari. Najjednostavnije je da se podesi automatsko ažuriranje ili da se to uradi ručno.

Nemojte nikako zaboraviti da redovno pravite rezervnu kopiju podataka, jer nikad se ne zna šta vas može snaći. To se može uraditi i sa spoljnim diskom ali se preporujčuju rezervni servisi na oblaku.

Vodite računa koje i čije poruke, mejlove, linkove otvarate jer vas mogu uvući u mrežu krađe, lopovluka i zaraze.

Ovo su samo neke od generalnih preporuka ali za ozbiljniju zaštitu raspitajte se kod stručnjaka kako bi kupovinom alatki obezbedili bezbednost vašeg internet prostora i predupredili nerviranje i gubitke.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime