Ova nova tehnologija sadrži prstenasti sistem toplotnih cevi koji se sastoji od isparivača, kondenzatora, komore za punjenje, kao i cevi za gas i tečnost. Postavljen na izvore toplote, isparivač ima rashladno sredstvo koje isparava u gas kada je pametni telefon pod velikim opterećenjem. Protok gasa i vazduha se zatim premesti u kondenzator, gde se gas ponovo kondenzuje u tečnost. Ove tečnosti se apsorbuju i sakupljaju kroz sićušna vlakna u komori za dopunjavanje – koja ponovo puni isparivač – čineći ga samoodrživim sistemom.

Iako ova nova tehnologija koristi isti metod kao VC tečno hlađenje, novi faktor oblika čini značajnu razliku u efikasnosti. Kako konvencionalni VC sistemi nemaju odvojene kanale za gasove i tečnosti, vrući gas i hladne tečnosti se mešaju i ometaju jedni druge, posebno pod velikim opterećenjem. Pumpa u obliku prstena ima poseban dizajn gasne cevi, koji u velikoj meri smanjuje otpor prolaza vazduha za 30%. Omogućavanjem glatkijeg protoka pare, maksimalni kapacitet prenosa toplote se povećava do 100%.

Jednosmerna cirkulacija je ključna za rasipanje toplote

Da bi se osigurala jednosmerna visokoefikasna cirkulacija, implementacija Tesline strukture ventila unutar komore za punjenje je ključna. Tesla ventil je jednosmerni ventil koji dozvoljava tečnosti da prođe kroz isparivač, dok blokira kretanje gasova u pogrešnom smeru. Ovo omogućava veću efikasnost u cirkulaciji gasa/tečnosti u celom sistemu.
Na testnom Xiaomi Mix 4 uređaju, originalna parna komora je zamenjena novim Loop LiquidCool Technology rešenjem. Tokom 30-minutnog Genshin Impact testa uz maksimalne video postavke od 60 kadrova u sekundi, ovaj impresivni sistem hlađenja održavao je uređaj ispod maksimalne temperature od 47,7 ℃, a procesor je hladniji za 8,6 ℃ niži od standardne verzije.

Zahvaljujući jednosmernoj cirkulaciji, razdvajanju gas-tečnost i gasnim cevima sa niskom toplotnom otpornošću Teslinog ventila, fleksibilni faktor forme takođe omogućava usvajanje i slaganje Loop LiquidCool tehnologije u bilo koju vrstu unutrašnjeg dizajna. Na primer, petlja u obliku kvadrata će omogućiti više prostora za bateriju, modul kamere i drugo.