Kineske korporacije su izgleda odlučile da po svaku cenu naprave svoje nezavisne procesore za mobilne telefone. Tako su SMIC i Huawei nedavno predstavili Kirin 9010 procesor za seriju Pura 70. Čipset je urađen u tehnologiji od 7 nanometara. Poređenja radi aktuelni Snapdragon 8 Gen 3 je recimo napravljen u četvoro nanometarskom procesu uz naprednije karakteristike.

A sada stiže i vest da Xiaomi i Unisoc rade na svom procesoru koji će biti u aktuelnoj 4nm tehnologiji, odnosno u rangu sa poslednjim Qualcomm i MediaTek modelima.

Liberty Times i Commercial Times navode kako su kineske kompanije Xiaomi i Unisoc uspešno pokrenule prve korake u procesu proizvodnje. Ipak, mediji navode kako ovi čipovi koriste zaštićene procese i tehnologije zapadnih kompanija ARM i IMG, što znači da cela proizvodnja ipak neće biti sasvim nezavisna.

Xiaomi se ove godine probio na treće mesto u prodaji mobilnih telefona iza Apple i Samsunga i njihov uticaj raste, pa ne čudi ambicija da naprave i svoj konkurentni čipset.

Unisoc je kompanija iz Šangaja specijalizovana za mobilne komunikacije a prema izveštajima njihov poslednji procesor je u rangu Qualcomm Snapdragon 888 modela.

Ipak, stručnjaci ističu da pored same mogućnosti da se proizvede tehnološki napredan procesor, ostaje i pitanje skalabilnosti odnosno proizvodnje u milionskim serijama, što je poseban izazov.