Iako se Windows 11 polako približava svom prvom velikom ažuriranju “Sun Valley 2”, on i sada nudi neke funkcije za koje možda uopšte niste znali, a koje vam mogu pomoći tokom svakodnevnog rada u ovom operativnom sistemu.

Diktiranje na Windowsu se značajno poboljšalo prethodnih godina, a Windows 11 ga čini još lakšim i pristupačnijim. Bez obzira na to gde se nalazite, istovremenim pritiskom WIN + H tastera moći ćete da izgovorite poruku, kao što je npr. naredba za otvaranje određene aplikacije.

Emoji i GIF birač

Ako želite da brzo dodate emoji ili GIF u dokument ili poruku, istovremeno pritisnite Win + . (tačka), nakon čega će vam iskočiti prozor koji omogućava da tražite i birate emoji ili GIF.

Skriveni Start meni

Klikom na desni taster miša na ikonu menija Start, otvoriće vam se prozor s izborom korisnih aplikacija koje su vam možda potrebne.

Skriveni Context meni

Windows 11 je doneo promenu Context menija, kada kliknete desnim tasterom na određenu aplikaciju ili folder. Ipak, i to je moguće promeniti, jer samo u tom slučaju idete na poslednju opciju “Prikaži više opcija” i pritisnete Shift + F10, nakon čega će vam se pojaviti originalni Context Menu.

Snap Layouts

Idite na Start Menu > Settings > System > Multitasking i obavezno uključite sve layout-e, kako biste imali više funkcija tokom raspoređivanja aplikacija itd.

Podešavanje jačine zvuka samo za aplikacije

Ovo je korisna, ali teško dostupna funkcija u Windowsu 11. Omogućava podešavanje jačine zvuke samo u jednoj aplikaciji, dok će u drugim ostati nepromijenjena. Idite na Settings > System > Sound > Volume Mixer i moći ćete da podešavate jačinu zvuka za svaku aplikaciju koja je aktivna.

Hidden Clipboard

Windows 11 je poboljšao način na koji možete da kopirate i lepite tekst istom brzinom kao pritiskom na CTRL + C i CTRL + V. Pritisnite WIN + V i pojaviće vam se prozor s prethodno kopiranim tekstom koji možete da zalepite. izvor: bajtbox, b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime