Kompanija Apple nedavno je osvežila (unapredila) svoje MacBook Air i MacBook Pro Retina računare novim (moćnijim i bržim) procesorima i snažnijim grafičkim podsistemima, koji su od ovih neverovatnih mašina napravili prave male multimedijalne zveri. U slučaju unapređenih MacBook Air računara korisnik dobija i do 50% bolje grafičke performanse, dok su u slučaju unapređenih Retina notebook-ova one nešto manje (oko 30%). Brzinska unapređenja se kreću u okvirima od 15% što nije zanemarljivo imajući u vidu da se radi o već izuzetno brzim mobilnim računarima. U nastavku ovog teksta u kratkim crtama ćemo vam predstaviti unapređene MacBook Air računare koji su već duži niz godina najčešći izbor studenata i poslovnih korisnika.

U vizuelnom pogledu Apple nije previše eksperimentisao pa su unapređeni Air računari ostali isti kao i svoji prethodnici. Tu je kućište napravljeno od jednog komada aluminijuma, Multi-Touch trackapd-ovi i tastature sa LED pozadinskim osvetljenjem i senzorima koji prate jačinu svetla okruženja. Konektivnost takođe nije dirana, kao i autonomija baterija koja u slučaju manjih Air računara iznosi 9 radnih časova, odnosno 13 sati kada je reč o većim modelima. Inače, unapređena je kompletna linija MacBook Air računara koja uključuje sve Air 11.6 inča i Air 13.3 inča notebook-ove i to je odličan potez kompanije i u neku ruku je postao već praksa – zna se da kompanija iz Kupertina obavezno bar jednom godišnje unapređuje ovu familiju računara.

Glavna unapređenja kod aktuelnih MacBook Air računara kao što smo već napomenuli vezana su za nove procesorske jedinice i značajno bolju grafiku. Tako sada umesto Core i5 procesora na 1.4GHz svi MacBook Air računari imaju Core i5 procesor na 1.6GHz, a ostavljena je i mogućnost naručivanja unapređenih Air notebook-ova sa još moćnijim Core i7 procesorom na 2.2GHz. U realnom radu novi procesor je doneo za 15% bolje brzinske karakteristike što obezbeđuje fluidniji rad sa složenijim procesima i daleko brže procesuiranje grafičkih i matematičkih zadataka. Sa druge strane količina radne memorije je preuzeta sa prethodnih modela (4GB 1600MHz LPDDR3) ali je ostavljena mogućnost naručivanja računara i sa duplo većim kapacitetom radne memorije (mislimo na verzije sa 8GB). Skladišni prostor tj. fleš storidži takođe nisu doživeli nikakve korekcije pa su kupcima ponovo na raspolaganju modeli sa 128GB i 256GB fleš memorije (opciono 512GB).

Grafika je zapravo najviše unapređena na aktuelnim Air notebook-ovima. Unapređeni MacBook Air računari raspolažu sa Intel-ovom HD 6000 grafikom koja je daleko bolje rešenje od zastarele HD 5000 grafike. Konkretno, kupci unapređenih Air računara dobiće do 50% bolje grafičke karakteristike što u kombinaciji sa vrhunskim IPS displejima donosi jedno novo vizuelno iskustvo. Poslednja generacija akcionih i SF filmova izgledaće mnogo lepše sa više detalja i još prirodnijim bojama, dok će igrice biti živahnije i privlačnije. Inače, Air računari sa dijagonalom ekrana od 11.6 inča operišu rezolucijom od 1366×768 piksela, a mašine sa displejom od 13.3 inča raspolažu maksimalnom radnom rezolucijom od 1440×900 piksela. Retina ekrani su i ovog puta izostali na MacBook Air računarima što ne znači da se uskoro neće naći na istim.

Apple je sa unapređenim MacBook Air računarima kupcima ponudio značajno brže i grafički daleko superiornije mašine u odnosu na svoje prethodnike i generalno ponudu ultra tankih notebook-ova na tržištu. Sada sa punim pravom možemo reći da su aktuelni MacBook Air računari bar deset klasa ispred svih ostalih i da će njihovi budući kupci itekako biti iznenađeni odličnim radnim performansama. Sve preporuke!

Cena (sa PDV-om): od 133.690,00 dinara
Kontakt: Apcom