Apple ne prestaje da nas iznenađuje dobrim potezima ove jeseni, a jedan od veoma interesantnih je lansiranje unapređenih iMac računara koji sada dolaze sa četvrtom generacijom Intel-ovih četvorojezgarnih Core i5 i Core i7 procesora i daleko moćnijim grafičkim podsistemima. Pored toga unapređeni iMac-ovi koriste novu OS X Mavericks platformu zahvaljujući kojoj nude preko 250 novih funkcija i veći nivo komfornosti u radu. Mi smo imali priliku na kratko da se družimo sa njima i evo kakve su utiske ostavili na nas.

Vizuelno posmatrano unapređeni iMac računari se u nijednom detalju ne razlikuju od svojih prethodnika, ali to je realno bilo i očekivati pošto je Apple sa prethodnom generacijom napravio krupan iskorak napred po pitanju dizajna. Izrada od jednog komada aluminijuma je ponovo tu, kao i sve žične i bežične konekcije, s tim da sada umesto Wireless adaptera po 802.11n protokolu unapređeni iMac-ovi koriste adapter po 802.11ac standardu koji donosi tri puta brži transfer podataka – uslov je samo da i drugi računar ili uređaj sa kojim su u interakciji poseduje pomenuti.

Kao što smo napomenuli unapređeni iMac računari koriste snagu četvrte generacije četvorojezgarnih Core i5 i Core i7 (opciono)  procesora, raspolažu od 8GB do 32GB (takođe opciono) radne memorije i dolaze sa čvrstim diskovima kapaciteta 1TB koje je moguće upariti sa određenom količinom fleš storidža preko takozvanog Fusion Drive-a. Zahvaljujući ovoj opciji krajnje ubrzanje koje se dobija ide i do 50%, što je veliko plus pogotovo za zahtevnije korisnike, grafičare, arhitekte i entuzijaste.

Svi unapređeni iMac-ovi poseduju nove grafičke podisteme. Osnovni iMac u ponudi koristi Intel-ovu Iris Pro grafiku, dok ostali modeli (zavisno od jačine) imaju ugrađene diskretne GeForce GT 750M, GeForce GT 755M i GeForce GTX 775M grafičke kartice sa sopstvenom količinom video memorije. Dijagonale ekrana kod osveženih iMac-ova su ostale nepromenjene poređeno sa modelima iz prethodnih nekoliko genercija, pa tako kupci mogu da biraju između rešenja od 21.5 inča i 27 inča. Sjajna stvar je da sve prati i jako kvalitetna Apple-ova periferija.

Iako u dizajnerskom pogledu unapređeni iMac-ovi ne donose ništa novo, hardverski su ovo dosta moćnije mašine. Procentualno izraženo u poređenju sa prethodnom generacijom donose i do 30% bolje brzinske performanse, a slično je i sa grafičkim karakteristikama. Njihova velika prednost svakako je i daleko bolja bežična povezivost, kao i intuitivniji OS X na kom je sada moguće odraditi sve što se poželi i to brzo, lako i komforno.

Cena (sa PDV-om): od 148.690,00 dinara
Kontakt: Apcom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime