Apple je nedavno predstavio svoju generativnu veštačku inteligenciju. I kreativci nisu zadovoljni.

Kasnije ove godine, milioni Apple uređaja počeće da koriste Apple Intelligence, veštačku inteligenciju koja, između ostalog, omogućava ljudima da kreiraju slike iz tekstualnih upita.

Ali neki članovi kreativne zajednice, koji su i verni Apple korisnici, su nezadovoljni zbog nedovoljne transparentnosti oko sirovih informacija koje pokreću AI model koji to omogućava.

„Voleo bih da je Apple objasnio javnosti na transparentniji način kako su prikupili svoje podatke o obuci“, rekao je za Engadget Jon Lam, umetnik video igara i aktivista za prava kreatora iz Vankuvera.

„Mislim da njihova objava nije mogla doći u gorem trenutku.

Inače, stručnjaci kažu da je generativna AI je dobra onoliko koliko su dobri podaci na kojima su njeni modeli obučeni. A Apple nije objasnio koje podatke su koristili i da li su možda samo usisali sve što su našli na internetu.

Umetnici, autori i muzičari optužili su kompanije koje razvijaju veštačku inteligenciju da besplatno upijaju njihov rad i profitiraju na njemu, što je dovelo do više od deset tužbi samo u 2023. godini.

Prošlog meseca, velike muzičke kuće, uključujući Universal i Sony, tužile su AI muzičke generatore Suno i Udio, startape vredne stotine miliona dolara, zbog kršenja autorskih prava.

Andrev Leung, umetnik iz Los Anđelesa koji je radio na filmovima kao što su Crni panter, Kralj lavova i Mulan, nazvao je generativnu veštačku inteligenciju „najvećom pljačkom u istoriji ljudskog intelekta“.