Apple je kompanija koja je od 2007. godine postala dominantna u svetu mobilnih uređaja, prvenstveno zahvaljujući fantastičnim iPhone telefonima i iPad tablet računarima, ali i neverovatnim MacBook Pro i MacBook Air notebook-ovima, koji su nedavno osveženi unapređenim modelima. Statistike pokazuju da su Air računari najprodavaniji notebook-ovi u proteklih par godina, a u svom poslednjem izdanju donose i vrhunske radne karakteristike kakve ne nudi nijedno drugo slično rešenje na tržištu. Hajde da pogledamo šta je sve to posebno kod novih Air računara…

Fizički posmatrano novi MacBook Air notebook-ovi se u nijednom detalju ne razlikuju od svojih prethodnika, međutim njihova hardverska osnova je sada značajno moćnija i čini ih veoma snažnim multimedijalnim mašinama. Kupcima su ponovo na raspolaganju modeli dve dijagonale – od 11.6 inča i 13.3 inča, koji  od zajedničkih karakteristika imaju isti vizuelni identitet, izradu od jednog komada aluminiuma, tastature sa pozadinskim osvetljenjem i Multi-Touch trackpadove. Pored toga ista im je i žična (dva USB 3.0 porta i jedan Thunderbolt izlaz) i bežična (WiFi i Bluetooth adapteri) konektivnost, što ih čini lako povezivim sa najrazličitijim uređajima i gedžetima.

Manji Air računari (11.6 inča) bazirani su na dvojezgarnim Core i5 procesorima, čiji je radni takt podešen na 1.7GHz (u Turbo Boost modu – 2.6GHz), poseduju 4GB radne memorije (proširive do 8GB) i fleš storidže za skladištenje podataka od 64GB i 128GB, s tim  da snažniji model ima opcionu mogućnost nadogradnje prostora na 256GB ili 512GB, a sve zavisno od potreba korisnika. Za grafičku podršku zadužena je Intel-ova HD 4000 grafika, dok se za vrhunski prikaz slike brinu provereno dobri ekrani (rezolucije – 1366×768 piksela) sa LED pozadinskim osvetljenjem.

Sa druge strane veći MacBook Air notebook-ovi (13.3 inča) se oslanjaju na nešto brže dvojezgarne Core i5 procesore (1.8GHz – u Turbo Boost modu – 2.8GHz) i poseduju veću količinu skladišnog prostora (128GB – slabiji model, 256GB – naprednije rešenje) uz ostavljenu mogućnost konfigurisanja snažnijeg modela na 512GB. Količina radne memorije (8GB) im je ista kao kod prethodnika, kao i grafička podrška (Intel HD 4000 GPU), koja donosi do 30% bolje performanse u poređenju sa HD 3000 grafikom. On što ih pak najviše čini posebnim su veći displeji (13.3 inča) veće rezolucije 1440×900 piksela i prisustvo čitača SD kartica.

Apple je sa predstavljanjem novih (unapređenih) MacBook Air računara kupcima ponudio još brže i grafički moćnije notebook-ove sposobne da se nose sa najrazličitijim zahtevima kupaca. Pored odličnih radnih karakteristika prednosti su im i mala težina, kao i odlični ekrani zahvaljujući kojima je prikaz slike besprekoran. Konektivnost im je sada fantastična, što isto možemo reći i za mogućnost opcionog proširenja skladišnog prostora. Na žalost, cene im za naše uslove nimalo nisu povoljne, ali ako tražite ultra tanki i veoma brz prenosivi računar onda budite sigurni da od novih Air mašina na tržištu nećete naći bolje.

Cena (sa PDV-om): od 130.790,00 dinara
Kontakt: Apcom

2 KOMENTARI

 1. Najbolje (skuplje) specifikacije laptopa:
  Procesor: minimum 2.1GHz
  RAM: minimum 4BG
  Grafička: nVidia ili AMD od 1GB, zasebna memorija – jeftinija je sama grafička nego kada bi grafička bila integrisana sa pločom, integrisana grafička se označava sa HD npr. Intel HD Graphic, dakle to ne.
  OS: FreeDOS > da sam instaliraš sistem, inače fabrički stavljaju neke trash operativne sisteme, dosta aplikacija ne funkcioniše na njima a korisnik ne sme da ruši sistem dokle god je laptop pod garancijom! Ako pukne sistem nosiš u servis da ga srede, pa kad stigne na red a to može da potreje nedelju i više dana…
  Garancija: da je 36 meseci.

  i kupiti eksterni Hard Disk od 500GB ili 1TB, garancija im je 24 meseci – da na njemu stavljate važne tajne fajlove ako imate, jer ako rikne nešto na laptopu pa ne možete da pokrenete sistem da sačuvate ono što niko ne treba da vidi, videće serviseri kada ga budu opravili, svi radoznali pa zaviruju po tuđim fajlovima. Kada rikne externi hard sa “tajnim” fajlovima, demontirati ga, uništiti komponente unutra i baciti ga! Bolje izgubiti ono što ne bi trebalo niko da vidi i dati novac za nov externi hard pa jovo nanovo, nego na rizik ga slati u servis da se spase fajlovi…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime