Poslednjih nekoliko nedelja kompanija AMD je u žiži svetske javnosti zahvaljujući novoj AMD Trinity platformi koja u osnovi predstavlja nastavak veoma uspešne Fusion priče koju je započela pre par godina. U osnovi sve se ponovo vrti oko APU (Accelerated Processing Unit) sinergije, koja predstavlja fuziju Athlon procesora poslednje generacije i Radeon GPU-ova. Zahvaljujući takvoj kombinaciji dobijaju se kako sjajne brzinske, tako i odlične grafičke performanse, koje su cenovno daleko pristupačnije od onoga što nudi konkurencija.

Trinity platforma je konkretno bazirana na AMD procesorima (popularno nazvani Trinity) zasnovanim na Buldožer arhitekturi i Radeon mobilnim ili desktop grafičkim jezgrima. Da budemo još jasniji – procesori kodnog naziva Trinity imaju dva ili četiri Piledriver x86 jezgra, kao i integrisano grafičko jezgro Radeon HD 7000 sa do 384 shadera koje donosi punu podršku za DirectX 11 akceleraciju. Inače, svi Trinity procesori se izrađuju u 32-nanometarskom proizvodnom procesu, imaju dvokanalni DDR3 kontroler, Turbo Core 3.0 tehnologiju, integrisan UVD i hardversku akceleraciju za konvertovanje videa, podršku za Eyefinity i AMD Radeon Dual Graphics za kombinovanje integrisanog grafičkog jezgra sa diskretnom grafičkom karticom.

Ekipa Dominomagazina imala je priliku da se bolje upozna sa jednim desktop Trinity računarom potpisanim od strane kompanije EWE čiju osnovu čini sinergija AMD A10-5800 procesora i diskretne Radeon HD 6670 grafike. Sastavni deo ove kombinacije je i HD7660D GPU, koji radi na taktu od 800MHz i poseduje svih 384 Shader-a. Ostatak konfiguracije čine Gigabyte GA-F2A85X-UP4 ploča sa FM2 podnožjem i novim AMD A85X čipsetom, HDD od 500GB i 4GB Kingston-ove HyperX DDR3 radne memorije. Sve pomenuto je upakovano u Chieftec CQ-01B-OP kućište sa izvorom od 500W kje su radu pokazalo kao veoma dobar izbor za ovu kombinaciju Trinity platforme.

Nakon par dana druženja sa EWE Trinity računarom možemo reći da je isti opravdao sva naša očekivanja, donoseći i do 50% bolje radne karakteristike u odnosu na slična rešenja na tržištu. Energetski spada u jedan od najefikasniji za šta je glavni krivac sama Trinity platforma odnosno Buldožer arhitektura novih AMD procesora. Cena mu još uvek nije poznata, ali očekuje se da bude veoma, veoma korektna.

Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime