Prema mišljenju stručnjaka tinejdžeri su depresivni, anksiozni i usamljeni. Društvene mreže često upravo izazivaju ove probleme, piše npr.org.

Američko psihološlko udruženje je prvi put izdalo preporuke za pomoć tinejdžerima u korišćenju društvenih medija. Ove preporuke su namenjene tinejdžerim, roditelima, nastavnicima i kreatorima politike.

Ističe se da pre svega, roditelji prate sadržaje tinejdžera, da ih obučavaju u korišćenju na društvenim mrežama pre nego što počnu da koriste razne sadržaje. Praćenjem sadržaja na društvnim mrežama roditelji bi na vreme otkrili problematično korišćenje društvenih medija.

Evo i nekih pitanja na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju, Da li praćenje društvenih medija remeti san detetu i njegovoj fizičkoj aktivnost, školi i drugim aktivnostima. Takođe je bitno primetiti da li je detetu teško da se odvoji od društvenih medija i da li laže kako bi se uključilo u aktivnosti koje prati.

Savetuje se da roditelji pomno prate postove koji se odnose na poremećaje u ishrani, samoubistva i samopovređivanja, maltretiranje, mržnju prema drugovima i društvu. Istraživanja su pokazala da ovakvi sadržaji mogu da podstaknu slično ponašanje kod nekih mladih.

Roditelji bi trebalo da vode računa i o soptsvenoj upotrebi društvenih medija jer su istraživanja pokazala da stavovi odraslih prema društvenim mrežama i način na koji se koriste pred decom mogu uticati na mlade ljude.

Napominje se i da su deca često mnogo naprednija u korišćenju društvenih medija od roditelja što je veliki problem jer roditelji ne mogu da prate ono što deca gledaju na platformama.

Predlaže se i ukidanje sadržaja društvenih medija koja prikazuju nezakonito ili psihički neprilagođeno ponašanje poput samopovređivanja, nanošenje štete drugima, loša ishrana.

Smatra se da bi mladi trebali da budu aktivni učesnici u kreiranju sadržaja društvenih medija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime