Temu je sve popularnija kineska online prodavnica a posle Amerike i nekih Evropskih zemalja sada je moguće i poručivanje iz Srbije, a nama je stigla prva porudžbina i to rekordno brzo.

Iza Kineskog Amazona, kako je zovu, stoji kompanija PPD Holdings a nude ogroman izbor proizvoda po neverovatno niskim cenama i uz ogromne popuste. Online prodavnica postoji od 2022. godine i to prvo u Americi a sada je dostupna i u Evropi i Srbiji.

Proverili smo šta Temu ima u ponudi, kako izgleda proces kupovine i poručivanje robe sa Temu, koliko brzo stiže paket i kakvi su proizvodi.

Sve veoma podseća na Ali Express, ali ima i određenih razlika. Registracija novih korisnika je sasvim jednostavna i dovoljno je da imate e-mail i ponunite osnovne podatke za isporuku. Plaćanje je kreditnim karticama, ali za razliku od Ali Express-a, na Temu je moguće i plaćanje preko PayPal računa, što će mnogima odgovarati.

Stranica je poprilično jednostavna za navigaciju, a ponuda je stvarno velika i ističu se stvari za uređenje doma, gomila sitnih proizvoda koji će vam biti korisni i koji koštaju svega par stotina dinara – ili će vam samo izmamiti koji evro iz novčanika. Odličan je i izbor kuhinjske opreme, ali i nakita i odeće.

Cene su vrlo niske, ali ni to nije sve već na svima stalno postoje i akcije koje idu i preko 60 posto i to vrlo često. Uz sve to, Temu će vam redovno davati određene dodatne popuste kroz kupone. Sve to je poprilična navlaka pa vodite računa da ne preterate sa poručivanjem gluposti koje vam ne trebaju a kojih itekako ima.

Za svaki proizvod postoje kvalitetne slike, često video a tu su i ocene i recenzije kupaca. Već na prvi pogled jasno je da u toj gomili stvari koje se nude ima dobrih proizvoda ali i onih koji ne vrede čak ni te niske cene. Odnosno, ili ćete dobiti nešto jako dobro i vrlo povoljno ili ćete dobiti nešto što je sasvim bezveze, ali i toliko jeftino da se nećete previše sekirati ili čak pokušati da ga vratite. Tu su i brojne kopije proizvoda pa ako vam se čini da je nešto previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i nije.

Ipak, budite oprezni i dobro istražite šta kupujete. Kao i na AliExpress, isti proizvod može da se nađe kod više prodavaca po različitim cenama.

Postoji i mobilna aplikacija, ali se nama više dopalo iskustvo klasične internet prodavnice.

Na Temu platformi ima svega, ali nam se čini da je recimo ponuda tehničke robe i elektronike slabija nego na Ali Express-u. Sa druge strane, ima stvarno dobrih stvari za kuću kao i odeće.

Takođe, prilikom prvog logovanja obijate poklon vaučer koji će najčešće biti 330 dinara popusta za račun od 3.000 dinara i to u formi lutrije koja se često ponavlja što je još jedna navlaka.

Cene su prikazane u dinarima pa nema preračunavanja. U našoj probnoj porudžbini poručili smo par sitnica – komplet narukvica, sliku odštampanu na platnu i šorc za kupanje. Vrednost porudžbine je bila 1359 dinara i poštarina je bila besplatna. Tako je uvek, ali postoji minimalna vrednost koja se menja pa je u međuvremenu povećana na 1700 dinara iz nekog razloga. Navodno može da se piše podršci da vam ukinu minimum, ali mi smo umesto odgovora dobili samo dodatni popust od 330 dinara za porudžbinu od 3000 dinara.

Odmah po plaćanju dobićete mail sa osnovnim podacima ali i brojem za praćenje i to u Srbiji. U našem slučaju porudžbinu je isporučio Post Express, a ne obična pošta što je dosta obećavajuće. Porudžbinu smo napravili 4. juna a paket je stigao za 18 dana, odnosno nešto više od dve nedelje. U svakom trenutku ćete znati gde je vaš paket. I ne samo to već Temu vrlo jasno ističe da ćete dobiti bonus kredit ukoliko ne dobijete paket za najviše mesec dana.

Plaćanje je sasvim bezbedno a stranica ima TrustedSite sertifikat, tako da što se tiče toga možete da budete bezbrižni.

A kakav je kvalitet proizvoda?

Ono što je nama stiglo je bilo solidno – recimo slika sa japanskim motivom je bila dobro odštampana na kvalitetnom platnu. Za par evra smo dobili vrednost koju bismo ovde platili bar 5 puta više. Narukvice izgledaju baš lepo na ruci, a šorc za kupanje u prirodi izgleda i bolje nego na slici, iako nema postavu što mu je mali minus.

Uz zdrav razum, malo istraživanja, poređenja cena i strpljenja na Temu puno toga može da se nađe po odličnim cenama a najvažnija stvar je da će vaš paket stići značajno brže nego sa AliExpressa.