Korišćenje interneta satima na kraju može da rezultira simptomima sličnim “spuštanju” koje doživljavaju uživaoci droga. Ukoliko se dugo vremena provodi u surfovanju internetom to će nas ostaviti u negativnom rasploženju. I kao, zavisnici od droge, kada korisnici opet odu na mrežu, raspoloženje se diže.
 
U istraživanju je učestvovalo 60 volontera sa prosekom godina 25. Naučnici kažu da rezultati mogu da pokažu da će društvo iznenaditi gadni problemi ako se upotreba interneta poveća.  “Rezultati koje smo dobili pokazuju da oko polovina mladih koje smo proučavali provodi toliko vremena na internetu da će nositi negativne posledice do kraja života,” tvrdi profesor Fil Rid sa katedere za psihologiju jednog prestižnog univerziteta.
 
“Kada ljudi odu offline, raspoloženje im se spusti kao kada prestane dejstvo ekstazija.” Studija je objavljena u prestižnom magazinu Plus One, a prva je ove vrste i proučava negativne psihološke efekte korišćenja i prestanka korišćenja interneta. Prvo, volonterima je data serija psiholoških testova da bi otkrili koliki je nivo njihove zavisnosti od interneta, kakvo im je raspoloženje, nivo nervoze i da li su bili depresivni.
 
Od njih su tražili da surfuju internetom 15 minuta, a potom su im testirali raspoloženje i nivo nervoze. Zaključak je bio: negativni uticaj  preterane upotrebe interneta može da se vidi u širokom spektru zavisnikovog života. Zavisnost od interneta se povezuje sa dugoročnom depresijiom, impulsivnim neslaganjima i izvesnim odlikama autizma.
 
Korišćenje interneta može da ima “udar” na pozitivno raspoloženje onih koji su zavisni od neta, a njihovo spuštanje je mnogo gore nego kod onih koji ga koriste manje, primetili su istraživači.
 
A ovi simptomi mogu da dovedu do začaranog kruga jer negativan uticaj može da dovede do toga da zavisnici žele da podignu raspoloženje tako što će opet posegnuti za internetom.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime