Kompanija Google je 2007. godine objavila prve Street View fotografije San Franciska, Njujorka, Las Vegasa, Majamija i Denvera. Od tada je prošlo 15 godina, a Street View automobili opremljeni kamerama zabeležili su i podelili više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli preko 16 miliona kilometara, što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta. Međutim, ulice nisu bile granica – zabeležene su i fotografije unutar kulturnih znamenitosti, visoko u svemiru ili duboko u okeanu. Na 15. rođendan Street View usluge objavljeni su podaci o najposećenijim i najatraktivnijim lokacijama širom sveta koje su korisnici tražili u prethodnih godinu dana, a među njima se nalaze i srpske znamenitosti i popularne turističke lokacije.

Na samom vrhu globalne liste država sa najviše posećenih lokacija na Street View usluzi u toku protekle godine našli su se Indonezija, SAD i Japan, dok četvrto i peto mesto zauzimaju Meksiko i Brazil. Srpski gradovi, muzeji i znamenitosti takođe su probudili značajno interesovanje korisnika, pa je tako Srbija, tokom protekle godine, zauzela 50. mesto na listi 100 najposećenijih zemalja na Street View-u.

Uz Street View je moguće posetiti mesta kao što su pešačke zone, planinski vrhovi ili dubine okeana i sve to je dostupno iz udobnosti vašeg doma. Ipak, tri lokacije su privukle najviše interesovanja korisnika tokom prošle godine: svih 154 sprata Burdž Kalife u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je proglašena najvišom zgradom na svetu; kultna Ajfelova kula u Francuskoj sa čijeg vrha se pruža fenomenalan pogled na Pariz; kao i naša specijalna kolekcija slika Tadž Mahala u Indiji.

Kada je reč o Srbiji pet najposećenijih lokacija na usluzi Street View, koja je u Srbiji prisutna od 2013. godine, tokom prethodne godine bile su:

1. ŠarenGrad, u blizini Kruševca
2. Beogradska tvrđava
3. Braničevski Manastir Tumane
4. Hram Svetog Save
5. Beogradski zoološki vrt

Muzeji i istorijski lokaliteti su takođe mesta koja oduvek privlače veliku pažnju, kako turista tako i domaćih posetilaca, i predstavljaju lokacije na kojima najbolje možete upoznati specifičnost, istoriju i kulturu jednog naroda. Muzeji i lokaliteti od istorijskog značaja koji su tokom prošle godine bili najviše istraživani na usluzi Street View u Srbiji bili su:

1. Muzej Nikole Tesle
2. Kuća cveća
3. Muzej iluzija Beograd
4. Arheološki lokalitet Lepenski vir
5. Beli dvor

Za vašu sledeću Street View ekskurziju, izdvajamo i četiri nove kolekcije za koje verujemo da će brzo postati jedne od popularnijih:

● Piramide Meroë u Sudanu: Istražite drevne piramide u kojima se nalaze grobnice kraljeva i kraljica meroitskog carstva zahvaljujući novim panoramskim prikazima.
● Katedrala Duomo u Milanu: Duomo je najveća katedrala u Italiji i treća po veličini katedrala u Evropi. Osim toga, sa nje se pruža jedan od najlepših pogleda na Milano! Slike iza kulisa ovog arhitektonskog i kulturnog dragulja sada su dostupne svima zahvaljujući fotografijama koje smo objavili na Google Arts & Culture.
● Les Invalides u Parizu: Pre Ajfelove kule, zlatna kupola palate Les Invalides bila je najviša tačka u Parizu. Nove fotografije istorijskih zgrada Les Invalides omogućavaju vam da istražite muzeje i spomenike i saznate više o Francuskoj vojnoj istoriji kroz virtuelni obilazak.
● Sidnejski trajekti u Australiji: Kultni sidnejski trajekti biće digitalno sačuvani zahvaljujući našem radu sa organizacijom Transport for New South Wales. Kasnije ove godine, objavićemo ovu kolekciju na Street View, tako da ljudi širom sveta mogu da krenu u virtuelnu turneju sidnejskim trajektom i da steknu uvid u putovanje kroz fenomenalnu sidnejsku luku.