Nova vrsta tekućeg kristala mogla bi da poboljša rezoluciju i  vidljivost televizora i ekrana računara. Što znači da će 4K uskoro biti vrlo mala rezolucija.

“Danas ekrani Apple Retina imaju rezoluciju gustoće od oko 500 pixela po inču”, kaže vođa naučnog projekta Shin-Tson Wu, profesor optike i fotonike na Univerzitetu srednje Floride.

“Sa našom novom tehnologijim na ekranu iste veličine mogla bi se postići gustoća rezolucije od 1500 piksela po inču. To je posebno privlačno kod opreme za virtuelnu i pojačanu stvarnost, koja mora da postigne visoku rezoluciju na malom ekranu da bi predmeti izgledali oštro i kada bi bili blizu očiju.”

Nova vrsta kristala jako je brza, pa ne mora da koristi više filtera za stvaranje belog svetla.

Sadašnji displeji visoke definicije koriste sloj tečne kristale kako bi modulirali belo LED pozadinsko svetlo, na koje se primenjuju filteri u boji kako bi stvarali crvene, zelene i plave piksele. Primena sva tri filtara stvara belo svetlo.

Nova vrsta tekućeg kristala može da modelira svetlo znatno brže nego postojeći tečni kristali, pa eliminiše potrebu za filterima. Pikseli različitih boja mogu se brže prenositi. Brzi pulsevi plavog, crvenog i zelenog svetla u ljudskim se očima percipiraju kao belo svetlo.

Eliminacija filtera smanjuje i količinu energije koja se gubi tokom prenosa svetlosti, zbog čega je ovaj novi proces mnogo efikasniji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime