Prema najavama iz Google-a, njihov novi operativni sistem nazvan "Chrome" će biti tako efikasan i brz da će kompjuteri imati brzinu poput televizora. "Chrome" je namenjen korisnicima koji većinu vremena za kompjuterom provode na mreži, te i ne čudi da više podseća na web-pretraživač nego na operativne sisteme na koje smo navikli.

Iz Google-a najavljuju da će Chrome izaći do kraja 2010. godine, a u početku novi OS biti dostupan samo na jeftinim, specijalno dizajniranim netbook-ovima. Korisnik će moći da radi samo sa web aplikacijama, a potpunu novost predstavlja način smeštanja podataka – svi podaci će biti smešteni u ono što ljudi iz Googla nazivaju "oblakom Internet servera" ("cloud of Internet servers"), odnosno eksternim serverima, uz dodatak da će podaci ujedno biti keširani i na internom hardveru, zbog poboljšanja performansi. Umesto hard-diskova na koje smo navikli, netbookovi sa Google Chrome OS će imati memorijske čipove koji su brži, a kako kaže Sundar Pichai, potpredsednik menadžmenta proizvoda, kompjuteri sa Chrome-om će se podizati za manje od sedam sekundi: "Od trenutka kada pritisnete dugme, želite da kompjuter bude brz kao televizor – uključite ga i već bi trebalo da ste na Internetu, koristeći svoje aplikacije", kaže Pichai.

Novim operativnim sistemom, Google će pokušati da zada glavobolju Microsoftu i Appleu, te da preuzme primat od Microsofta, čiji Windows koristi 90% personalnih računara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime