1. Datum i mesto rođenja
 

Iako je lepo kada vam na fejsu čestitaju rođendan, trebalo bi da razmislite dva puta pre nego što napišete sve podatke o rođenju. To je kao kada biste dali jmbg javno, jer je moguće rekonstruisati ga na osnovu datuma rođenja. Bolje ukucajte datum udaljen nekoliko dana  od pravog rođendana ili stavite samo mesec i dan rođenja.
 
2. Devojačko prezime vaše majke

Devojačko prezime vaše majke je posebno vredna informacija jer na mnogim sajtovima to je sigurnosno pitanje za prijavu. Banke, mobilni operaeri i mnoge druge kompanije se često oslanjaju na ovo da bi zaštitile vaše lične podatke.

3. Kućna adresa

Ispisati javno adresu omogućava svakome sa kim ste podelili ovu informaciju da vide gde živite: od bivših do poslodavaca i kolega. Ovo može da ima negativne posledice: na primer provalnici su koristili fejs kako bi opljačkali korisnike kada oni nisu tamo.

4. Dugo putovanje

Nikada ne stavljajte statuse u kojima otkrivate kada ćete biti van kuće, savetuje kolumnista New York Times-a, Ron Leiber. Kada plasirate datume putovanja, možete reći nepouzdanim “prijateljima” sa fejsa da vam je kuća prazna i na “izvolte”. Podsetite ih onda da imate i alarm i besnog psa.
 
5. Lokacije

Iako nove aplikacije na fejsbuku omogućavaju da se “čekirate” u saopštite gde se nalazite (restorani, parkovi, prodavnice i slično), ramislite pre nego što podelite ovu informaciju sa svima. Lopovi će ponovo da reaguju ili će neko koga baš i ne volite otkriti da ste mu u blizini.
 
6. Neprikladne fotografije

Trebalo bi da vi već znaju da rasističke, nezakonite i druge problematične fotografije mogu da vas koštaju i posla (ili još gore zatvora). Ali čak i izbrisane fotografije mogu da se vrate i progone vas!

Ars Technica je nedavno otkrila da serveri fejsbuka čuvaju obrisane fotografije  neodređeno vreme ili čak zauvek.

7. Ispovesti

Ne možete da podnesete svog šefa? Ili imate gomilu neplaćenih računa?  Ili ste pobegli iz restorana a da niste platili račun?

Nemojte to da objavljujete na fejsbuku. U opcijama Privacy settings možete da kontrolišete sa kim ćete podeliti određene informacije, pa na primer napravite grupu u kojoj će članovi biti samo vaši najbliži prijatelji. Ali, jednom kada postavite informacije, teško je obrisati ih i zaustaviti njihovo širenje, pogotovo one neke pikantne.

Ima bezbroj primera kada su radnici otpuštani zbog toga što su preterivali sa informacijama na Fejsbuku, a mnogi ljudi su čak bili hapšeni zbog informacija koje su postavljali na društvene mreže.

8. Broj telefona

Pazite kome dajete svoj broj telefona, uključujući i vaš profil na fejsbuku, a u zavisnosti od toga kako ste podesili privatnost, čak i “najudaljeniji” prijatelji (bivši dečko/devojka, drugovi iz osnovne škole, prijatelji prijatelja) mogu da vide broj i pozovu vas.

Ako podelite broj i nekim grupama na Facebook-u, možete navući sebi nevolju. Zapamtite da opcija Public na fejsu znači ne samo javno za Facebook mrežu, već dostupno za čitav svet!

9. Odbrojavanje dana do odmora

Ovo besmisleno odbrojavanje može da bude isto tako neoprezno koliko i to da kažete koliko će dana odmor trajati. Bolje da kažete: “Opljačkajte me molim vas nego: odbrojavam dane do Grčke.” Stavite fotografije na Facebook kada se vratite. Ali ne pozivajte kriminalce tako što ćete ih obavestiti kada tačno niste tu.

10. Ime deteta

Kradljivci identiteta koriste ovo. Ne koristite ime deteta za tagovanje na fotografijama ili snimcima. Ako to uradi neko drugi, uklonite tag. Ako vaše dete nema nalog, a neko drugi ga taguje, zamolite osobu da ukloni taj podatak. Sve je više manijaka koji se lažno predstavljaju.

11. Vaše rizično ponašanje

Ako se trkate po ulicama, bavite se alpinizmon ili pušite kao dimnjak nemojte to objavljivati. Osiguravajuće kompanije mogu da iskoriste ove fotografije i prilagode svoje premije samo za vas. Stvarno!
 
12. Imovina

Ne postavljajte fotografije svoje kuće ili dragocenosti koje posedujete.

13. Neka vam profil ne bude dostupan u pretraživaču

Da li želite da se vaš profil – pa i najosnovnije informacije, kao što su pol, ime i slika –pojavi u Google pretraživaču?

Ako ne, trebalo bi da blokirate pojavljivanje profila. Tako ćete sprečiti strance da vide vašu stranicu. Ako želite da kontrolišete ovu opciju, idite u Privacy Settings, Account, potom Sharing on Facebook.
 
14. Uklonite sa sa reklama

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime