Verovatno ste i vi čuli da Google i Android prekidaju saradnju sa kompanijom Huawei? Ovde imate vest o tome.

To znači da Huawei uređaji više neće moći da se updateuju kao ni da Google neće dozvoljavati korišćenje svojih aplikacija na njima (Gmail, Google Maps, Play Store…). To se odnosi samo na nove urađaje. Postojeći korisnici će moći da ih koriste kao i do sada.

Kako je došlo do toga?

Američki predsednik Donald Trump je pre par dana proglasio “vanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio telekomunikacionim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocenjene kao rizične. I to se upravo odnosno na Huawei i druge kineske firme.

Bela kuća je saopštila kako Trumpova uredba “štiti Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacionoj i komunikaciono-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama”.

Američki zvaničnici već neko vreme optužuju Huawei za saradju sa kineskom vladom i špijuniranje, iako jasni i nedvosmisleni dokazi za to baš i nisu izneseni, slažu se stručnjaci. Drugi ipak misle da kompanije (pa i države) koje kontrolišu informacionu infrastrukturu mogu lako da kontrolišu i informacije.

Mnogi analitičari se ipak slažu da je u pitanju američki trgovinski rat protiv sve jače konkurencije, pogotovo uoči primene 5G mreža, gde Huawei ubedljivo dominira nudeći najbolji odnos cene i kvaliteta.

Šta to znači za sve nas?

Korišćenje Huawei telefona će definitivno postati drugačije, a verovatno i značajno lošije iskustvo bez pune podrške za Android, bez updatea operativnog sistema i bez Google aplikacija. Zamislite telefon bez Gmaila, Mapa i prodavnice aplikacije? Teško.

Veliko pitanje i kako će Huawei nadomestiti nedostatak Intel, Qualcom, Broadcom čipova u svojim uređajima. Ove američke firme su takođe najavile prekid saranje sa kineskom kompanijom.

Huawei telefoni u Americi već ne mogu da se kupe, pa američki građani neće previše patiti zbog toga. Takođe, većina kineskih korisnika najviše koristi kineske lokalne aplikacije a ne Google.

Dakle, najviše problema biće za – evropske korisnike. Odnosno nas.

Huawei će sigurno pokušati da sam radi update Androida, koji je open source i imaju pravo na to, a sasvim izvesno će vrlo brzo ponuditi i svoje rešenje za instaliranje nezavisnih aplikacija.

Ipak, bez Google podrške je ogromno pitanje kako će sve izgledati… tako da nije sjajna situacija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime