Kina je u aprilu ove godine na 18 minuta otela skoro kompletan Internet saobraćaj, kažu eksperti uz ocenu da imaju snažne dokaze za to.

Po svemu sudeći procurelo je 15 posto svih informacija razmenjenih u okviru američke vojske i mnogi drugih podaci običnih ljudi, kompanija i bezbednosnih službi, piše Gizmodo.

Sve se dogodilo kada je 8. aprila China Telecom preko svojih rutera poslao globalnoj mreži poruke da su oni u tom trenutku najbrži posrednik. Kako se rutiranje saobraćaja na Internetu odvija na poverenje, informacije su automatski prosleđene preko ovog provajdera.

“Ovakve situacije se dešavaju ponekada slučajno. Ono što je bilo čudno ovog puta je što je China Telecom usisao sve informacije koje su došle do njih i to bez ikakvog zastoja”, rekao je ekspert za bezbednost Dmitri Alperovitch i dodao da je ovo verovatno najveća krađa podataka ikada. Da se po svemu sudeći radi o namernoj akciji govori podatak da nije bilo problema u saobraćaju, koji se dešavaju kada dođe do ovakvih grešaka.

Eksperti ne znaju šta se krije iza ovoga, ali ocenjuju da to može da bude tehnička proba nekog od sistema za špijunažu kineske vlade.

E dobro, sada smo stvarno ljuti. Nas stvarno baš briga za celu priču oko ugrožavanja privatnosti na Internetu. Ako će CIA, BIA, Ivica Dačić ili FBI hoće da gledaju naše golišave fotke, nemamo ništa protiv, ali itekako imamo protiv da nas špijunira Narodna Republika Kina i drugi režimi kojima poštovanje ljudskih prava nije baš najjača strana.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime