Sa poslednjom generacijom Mac mini računara koja je lansirana krajem prošle godine Apple je otišao najdalje do sada, a ono što ih čini posebnim jeste izrada od jednog komada aluminijuma i veoma male dimenzije, nastale kao posledica odstranjivanja optičkog drajva. Novu generaciju Mac mini računara brane dva modela potpuno istih dimenzija i težine (1.22 kg). Napravljeni su od jednog komada aluminijuma i dele iste žične (4xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xThunderbolt, 1xFireWire 800 i 1xEthernet) i bežične konekcije (Wi-Fi i Bluetooth adapter poslednje generacije). Novi Mac mini računari nemaju optiku (već smo to jasno naglasili), ali zato dolaze sa SDXC čitačom memorijskih kartica, što je logično obzirom da kompanija sve više forsira svoj iCloud servis.

Kao što smo napomenuli, kupcima novih Mac mini računara su na raspolaganju dva modela, jedan baziran na dvojezgarnom Core i5 procesoru (2.5GHz) poslednje generacije, a drugi na četvorojezgarnom Core i7 procesoru (2.3GHz). Oba Mac mini računara u inicijalnoj postavci dolaze sa 4GB radne memorije, ali ako zatreba moguće ih je nadograditi do maksimalno 16GB. Skladišni prostori su im sa druge strane različitog kapaciteta (500GB – slabiji, 1TB – napredniji), a ono što je jako zanimljivo je da napredniji model može da kombinuje postojeći HDD sa SSD-om od 256GB kroz takozvani Fusion Drive o kome ćemo vam uskoro nešto više govoriti.

Od ostalih hardverski bitnih karakteristika svakako treba izdvojiti prisustvo novog Intel-ovog grafičkog akceleratora (HD 4000) sa kojim maksimalno možete uživati u najnovim filmskim ostvarenjima i multimediji visoke rezolucije. Sa njim se možete i dobro poigrati, ali zaboravite na neke zahtevne igrice, pošto sami Mac računari nisu koncipirani za gejming višeg nivoa. Kao i svi novi Mac računari, tako i novi Mac mini modeli dolaze sa vrhunskom OS X Mountain Lion platformom i velikim brojem sjajnih aplikacija, pa čim ih startujete možete krenuti sa obavljanjem svakodnevnih poslova.

Sa novom generacijom Mac mini računara Apple je još jednom pokazao da je kompanija koja ide bar jedan korak ispred drugih. Isti su nas osvojili i svojim skormnim dimenzijama i fantastičnim radnim karakteristikama koje se bez problema mogu uporediti i sa ozbiljnijim PC sistemima. Jedino što pomalo kvari utisak je nešto veća cena po kojoj se isti nude, ali ako tražite ovakvu vrstu računara i želite samo najbolje rešenje za sebe od Mac mini mašina poslednje generacije bolje nećete pronaći.

Cena (sa PDV-om): od 75.390,00 dinara
Kontakt: Apcom