Ask Delphi je robot zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Kreirao ga je Alen institut za veštačku inteligenciju kako bi pronašao odgovore na velikaživotna pitanja.

Softver je trebalo da omogući korisniku da mu postavi pitanje poput “da li je ubistvo loše“ i on bi odgovorio najetičnijim rešenjem.

Da bi razumeo etičku osnovu čovečanstva, pregledao je mnoštvo internet izvora, uključujući platformu za kraudsorsing “Mechanical Turk”, koja predstavlja kompilaciju od 1,7 miliona primera etičkih presuda ljudi.

Ali, veštačka inteligencija je takođe naučila sebe ljudskom razmišljanju tako što je pregledala Redit stranice poput “Am I The A**hole” da bi razumela nijansiraniji pristup određenim dilemama.

Nažalost, izgleda da je ova ogromna količina čitanja na kraju iskrivila botovo razumevanje šta je ispravno, a šta pogrešno.

Iako je bilo u stanju da istakne da su muškarci i žene jednaki, stvari su se okrenule na nezgodan način kada se pitao o rasi i seksualnosti. Ask Delphi rekao da je biti strejt ili belac “moralno prihvatljivije” nego biti gej ili crnkinja.

Takođe sugeriše da je genocid u redu “ako sve čini srećnim i da je vožnja u alkoholisanom stanju u redu ako niko ne bude povređen.

“U zavisnosti od toga kako ste formulisali svoj upit, mogli biste da naterate sistem da se složi da je bilo šta etičko – uključujući stvari poput ratnih zločina, ubistva s predumišljajem i drugih očigledno neetičkih radnji i ponašanja”, rekla je profesorka Mar Hiks koja je radila na projektu. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime