Nakon odlične AMD-ove Radeon R9 270X grafičke kartice u našu redakciju je stigao nešto jači model namenjen ljubiteljima najnovijih igrica i multimedije visoke definicije. Radi se o grafičkom akceleratoru oznake Radeon R9 280X koji u osnovi predstavlja blago unapređenu verziju Radeon HD 7970 GPU-a koji je na svetskom tržištu važio za jedan od najboljih i najprodavanijih u višoj klasi. Ima li Radeon R9 280X isti takav potencijal?

Radeon R9 280X je bez sumnje ozbiljna i veoma moćna grafička kartica zbog čega u ovom momentu predstavlja jednu od najboljih kupovina za igranje modernih igrica i rad sa multimedijom poslednje generacije. Njenu osnovu čini revizija poznatog Tahiti grafičkog čipa koji je izrađen u 28 nanomilimetarskom procesu proizvodnje i ima 2048 Stream procesora, kao i 128 teksturnih i 32 ROP jedinice. Radni takt ovog akceleratora se (zavisno od vendora) kreće u rasponu od 1.1 do 1.15 GHz, što je tek nešto brže od radnog takta koji je pratio Radeon HD 7970 GPU, ali ipak dovoljno da Radeon R9 280X drži klasu ispred. Snažan grafički čip prati i 3GB GDDR5 radne memorije raspoređene na 384-bitnu magistralu, što obećava vrhunske grafičke performanse.

Mi smo konkretno u rukama imali model kompanije Sapphire koji nije izveden u tradicionalno (AMD-ovom) crveno-crnom kućištu već ga krasi narandžasto-crna kombinacija po kojoj je ova kompanija poznata. Sama grafika izgleda veoma moćno i poprilično je dugačka – to je posledica povećeg rashladnog sistema koji se bazira na čak tri ventilatora ispod kojih se nalazi masivan rashladni profil koji veoma efikasno odvodi toplotu sa grafičkog čipa i ugrađene memorije. Sa druge strane zbog njega potrošnja energije je malo veća, ali i dalje ne prelazi potrošnju Radeon HD 7970 GPU-a, čak i pri maksimalnom opterećenju ili blažem OC-u.

Što se tiče raspoloživih konekcija one su na standardno visokom nivou za ovog proizvođača – konkretno “na spisku” su dva DVI-a, HDMI i još dva mini DisplayPorta. Pored njih kartica raspolaže is a svim neophodnim adapterima tj. konvertorima pa smatramo da je krajnji kupac maksimalno opskrbljen po pitanju izlaza.

Nakon par dana igranja možemo reći da je Radeon R9 280X veoma, veoma moćna grafička kartica koja će u vaše domove doneti jednu novu dimenziju igranja za sasvim razumnu količinu novca. Sa ovom karticom zapravo možete igrati najnovije igrice u maksimalno podržanim rezolucijama i sa maksimalnom detaljnošću bez bilo kakvih zastoja i lagova. Realno gledano ovo je trenutno jedna od najboljih grafičkih kartica za količinu uloženih para zbog čega od nas dobija preporuku više!

Cena (sa PDV-om): Oko 30.000,00 dinara
Više informacija na: www.facebook.com/amdadria

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime