Nakon kraće pauze ponovo imamo priliku da se bolje upoznamo sa grafičkim karticama kompanije AMD. Ovoga puta na par dana druženja su nam stigli modeli oznaka Radeon R9 270X i Radeon R9 280X koji se na tržištu pozicioniraju kao Best Buy kartice u srednjoj i višoj srednjoj klasi. U okviru ovog teksta ozbiljnije ćemo se pozabaviti cenovno povoljnijim modelom, tj Radeon R9 270X grafičkom karticom koja u osnovi predstavlja unapređeni Radeon HD 7870 akcelerator u drugom pakovanju.

Osnovu ovog grafičkog akceleratora čini čip kodnog naziva Curacao, izrađen u 28-nanometarskoj litografiji i ima 1280 Streaming processor jedinica (ALU). Uz njih raspolaže sa čak 80 teksturnih i 32 ROP jedinice. Memorijski sistem čini GDDR5 memorija zajedno sa 256-bitnom magistralom, što je od izuzetne važnost za postizanje vrhunskih rezultata i igranja OC-om (overklokingom).

Kako je reč o karti iz srednje klase, tu je i potreba za dodatnim napajanjem u vidu dva šestopinska molex konektora bila neminovna. Razlog za to je činjenica da ova karta nije previše štedljiva i njena tipična potrošnja tokom opterećenja je sasvim solidnih oko 180W. Video izlazi su odrađeni besprekorno, odnosno ima ih dovoljno  Kod testiranog modela, korisnicima su konkretno na raspolaganju DisplayPort, HDMI i dva DVI-a.

Inače, sama kartica je nešto duža zbog dosta ozbiljnog rashladnog sistema koji vizuelno deluje kao poprilično glomazan, ali je u biti veoma tih i efikasan. Isti je zapravo gotovo nečujan u radu, čak i u slučaju većeg opterećenja. Izbor PCB-ja i prateće elektronike kod ove kartice je na najvišem mogućem nivou, što isto možemo reći i za finalnu izradu. A sada ono glavno – performanse.

Radeon R9 270X je osetno brža grafička kartica u odnosu na pomenuti Radeon HD 7870 akcelerator i to prvenstveno zbog daleko boljeg memorijskog podisistema koji ovoj kartici u osnovi omogućava da ponudi za do 20% bolje radne karakteristike. Takođe, od cenovno sličnih konkurentskih rešenja donosi minimum 10% bolje performanse i što je jako važno dosta tiši i stabilniji rad. Realno gledano ovo je trenutno Best Buy grafička kartica u srednjem cenovnom rangu u kojoj će podjednako uživati i amateri i profi igrači, kao i ljubitelji multimedije visoke definicije.

Cena (sa PDV-om): oko 23.500,00 dinara
Kontakt: Emmi

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime