Pre nego što počnete da čitate ovu vest pustite video koji se nalazi ispod teksta i odvrnite zvuk. Tako će sve dobiti dramatičan ton što je možda i dobra ideja.

Dakle, ne samo što vas snimaju gde god da se pomerite, prate šta gledate na netu, prepoznaju vam lica na fotografijama i ko zna šta još, naučnici su sada uspeli da naprave računar koji će umeti da otkrije i vaše emocije.

Affective Computing Research Group razvija aplikaciju koja na osnovu vaše facijalne ekspresije može da otkrije vaše emocije i to stres, uzbuđenje, sreću ili strah.

"To će ljudima omogućiti da sasvim drugačije komuniciraju sa okruženjem", kaže naučnica Rana El Kaliouby.

 

Eksperti ocenjuju da će ova tehnologija dodatno ugroziti ljudska prava po pitanju privatnosti, omogućiti praćenje kao i druge brojne manipulacije.

Jasno vam je da je to kraj privatnosti? Samo u Beogradu po poslednjim podacima postoji najmanje 100.000 kamera, a već sada u Britaniji postoji sistem koji na osnovu tehnologije za prepoznavanje lica može da vas locira u prostoru uz pomoć nekoliko miliona bezbednosnih kamera.

Ako ste već počeli da paničite i plašite se da će robot iz budućnosti doći po vas zbog nekog vašeg genijalnog otkrića koje ćete tek uraditi imamo i par ideja kako da se sakrijete od kamera i računara.

Upravo ovim pitanjem su se pozabavili momci iz pokreta CV Dazzle koji se bore za privatnost i koji su otkrili 4 najvažnija pravila.

Da biste uspeli da sakrijete lice i emocije od računara potrebno je da uradite sledeće!

1. Izbegavajte klasičnu šminku. Ona samo pojačava crte vašeg lica koje algoritmi koriste za prepoznavanje.

2. Pokrijte nos i napravite neku nepravilnost poput asimetrije ili samo ofarbajte lice sa jedne strane ili kose koja vam pada preko pola lica.

3. Oči su ključne pa pokušajte da ih sakrijete, ili nacrtajte još tamnih tačkica negde drugde na licu.

4. Maska ne sme da bude očigledna pošto će vas računar provaliti.

Naravno uvek možete da uzmete i foto aparat koji prepoznaje lice i isprobate vašu kamuflažu. Au izgleda da je stvarno došlo zadnje vreme kada se bavimo ovim stvarima…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime