Ok, udahnite duboko pre nego što ovo pročitate. Neka vam neko donese malo šećera i vode. Izdahnite vazduh, i razmišljajte o lepim stvarima. Pomislite: "Sve je u redu, sve će biti dobro", ali nemojte dodati ono obavezno "ovde neće sigurno". U redu? Zaboravili ste na bes, nerviranja, mesto prebivališta u pasošu? Odlično. Idemo.

Finsko Ministarstvo transporta i komunikacija se obavezalo da će, do jula sledeće godine, svaka osoba u Finskoj imati zagarantovani pristup Internetu pri minimalnoj brzini od jednog megabita u sekundi. Finska vlada  je najavila premrežavanje (svoje) zemlje konekcijama od 100Mb/s do 2015-e godine, a od jula 2010-e Finska će postati prva zemlja u kojoj će svaka osoba imati univerzalni, zakonom zagarantovan pristup Internetu sa minimalnom brzinom od 1Mb/s.

"Mi mislimo da je Internet nešto bez čega život nije moguć u modernom društvu", kaže Laura Vikkonen, portparolka ministarstva. "On je kao voda, struja ili bankarske usluge – pristup Internetu je naprosto neophodan", dodaje Vikkonen, naglašavajući da je ovo tek "međukorak" u petogodišnjem planu pravljenja super-brzih konekcija.

Finska, zemlja od 5,2 miliona stanovnika, je i inače jedna od najnaprednijih država kada je reč o Internetu – procenat populacije koji je na neki način povezan na net je 95,2.

Ne znamo šta i kako i odakle da počnemo komentarisanje. Internet – zakonom garantovano ljudsko pravo! Ne zabrana šetnje, ne preseljenje nehigijenskih naselja… Uh. Bolje da ništa ne pričamo.