Ako planirate da uskoro nabavite novi računar po svemu sudeći je pametno da to uradite što pre pošto je Vlada Srbije izglasala povećanje poreza na dodatu vrednost za ove proizvode. To znači da će se od početka sledeće godine na sve računare i računarsku opremu plaćati porez od 18 posto, umesto 8 posto, koliko je do sada iznosio. Istražili smo kakvo je stanje u Srbiji po pitanju računara, da li je ovakva mera opravdana i šta će se dogoditi kada porez bude povećan.

Stanje u Srbiji

Čak i bez povećanja poreza, stanje nije sjajno, a oporavak tržišta se kreće sporije nego u drugim zemljama regiona, kažu kompanije koje se bave tržišnim trendovima. Prodaja računara u Srbiji dodatno je opala u trećem kvartalu 2010. godine, objavila je analitička kuća IDC Adriatics (International Dana Corporation) dodajući da je na tržištu Srbije zabeležen pad prodaje od 15 procenata. Ostala tržišta u regionu beleže rast prodaje.

 

56,4 posto građana Srbije nikada nije bilo na Internetu

 

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2009. godinu govore da u Srbiji računar ima samo 35,6 domaćinstava, a priključak na Internet 23.4 domaćinstva.

Da li je to put ka EU?

Da li je onda povećanje poreza pravi put ka EU kojem Srbija želi da ide? Najbolje bi bilo da uporedimo podatke. U zemljama EU čak 70 posto kuća ima pristup Internetu. Ove godine najviše kuća imalo je pristup Internetu u Holandiji (91 posto), Luksemburgu (90 posto), Švedskoj (88 posto) i Danskoj (86 posto), a najmanje u Bugarskoj (33 posto), Rumuniji (42 posto) i Grčkoj (46 posto). Čak i Grčka koja je pri dnu lestvice ima duplo više Internet priključaka.

Što se tiče računara u kućama razlika je još očiglednija. „Prosek u EU je 80 odsto, dok najrazvijenije zemlje imaju 90 odsto domaćinstava sa računarima. U EU se stimuliše nabavka računara“, kaže predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković.

Šta kažu eksperti sa tržišta?

Pitali smo i ljude iz struke šta misle o povećanju poreza na računare i kako će se to odraziti na sve.

 

Aleksandar Spasić, direktor i glavni i odgovorni urednik časopisa Mikro ocenjuje za Domino Magazin da zbog niske kupovne moći, većina građana Srbije ni do sada nije bila u mogućnosti da kupuje računare. "Povećanje poreza stiže u trenutku kada u Srbiji već dve godine neprekidno opada prodaja računara i stagnira IT tržište. Vrednost IT tržišta Srbije opalo je za 22% u 2009. godini, a analitička kuća IDC predviđa da domaće IT tržište u 2010. zabeležiti dalji pad od 15% u odnosu na prošlu godinu", objašnjava Spasić.
 

Direktorka kompanije List Computers, Tanja Macura za Domino Magazin kaže da se već primećuje reakcija kupaca. “Potražnja je mnogo veća, a razlog je što će računari biti skuplji posle Nove Godine”, kaže Macura.

“Složićemo se da nikada nije pravi trenutak za povećanje cena nekoj grupi proizvoda, bilo da je razlog veći porez ili nabavne cene materijala. Ipak, sada je zaista posebno težak trenutak, imajući u vidu da se cenovna struktura IT proizvoda promenila još 2009. godine pod pritiskom finansijske krize. Cene su tada prilagođene novoj situaciji a zapravo povećane u proseku za 15 procenata, kako bi ceo lanac snabdevanja mogao da opstane”, objašnjava Roger Oka iz kompanije Chieftec koja je više godina prisutna na srpskom tržištu.

 

44,7 posto građana Srbije nikada nije koristilo računar

 

Tanja Macura navodi da pravna lica koja su u PDV sistemu imaju povrat poreza, pa im je u suštini nebitno koliki je porez. “To znači da će povećanje poreske stope osetiti krajnji kupci, fizička lica i to uglavnom mlađa populacija. Prema statistikama samo jedna trećina stanovnika Srbija ima računare i to je tužna činjenica”, zaključuje direktorka kompanije List Computers i slaže se da je ovo posebno loš trenutak za povećanje poreske stope zbog finansijske iscrpljenosti građana.

Roger Oka iz Chiefteca kaže za Domino Magazin da će tržište moći da prihvati ili odbije ovakvu meru. “Sigurno je da će krajnji kupci to najviše osetiti i manje kupovati računarsku opremu u prvom kvartalu 2011. godine. Zbog toga će cela IT industrija biti pogođena. Stabilizovanje prilika možemo očekivati tek sredinom sledeće godine”, objašnjava Oka.

“Tržište u Srbiji je ove godine počelo da se oporavlja, posle udara finansijske krize. U ovom trenutku su trendovi pozitivni, a srpsko tržište je dobro informisano, tehnički napredno i ima dobro pamćenje i ne možete da im prodate “mačku u džaku”. Sa druge strane kupovna moć je u osnovi povezana sa prihodima po stanovniku, koji su i dalje niski u poređenju sa zapadnoevropskim tržištima. Upravo zato se od Vlade očekuje da podrži nabavke, kao i pristup Internetu, čime će se povećati broj informatički obrazovanih građana, ali i poboljšati stanje u celoj industriji”, rekao je Roger Oka iz kompanije Chieftec

Ni ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić se ne slaže sa ovom odlukom. Povećanje PDV-a na kompjutere dodatno će otežati građanima njihovu nabavku, istakla je Matić i dodala da dodatno poskupljenje neće imati dobre posledice za građane kojima je i do sada bio problem da nabave novu računarsku opremu, ali i za privredu.  “Preduzeća koja žele da budu konkurentna i koja žele da izvoze, što je za Srbiju apsolutno neophodno, moraju da imaju odgovarajuću informacionu i komunikacionu opremu da bi bili kredibilni partneri sa saradnicima u inostranstvu”", kaže Matić.

U praksi – Kako će cene izgledati

List računar

  Stara cena: 16,999
Nova cena: 18,572
Vaš gubitak: 1,573 dinara

 


Chieftec kućište CH-08

  Stara cena: 9,999
Nova cena: 10,924
Vaš gubitak: 925 dinara

 

Dell laptop računar

  Stara cena: 55,999
Nova cena: 61,184
Vaš gubitak: 5185 dinara

 

 

Zaključak

 

Aleksandar Spasić za Domino Magazin ukazuje na posledice ove odluke. "Očigledno je reč o kontraproduktivnoj odluci Vlade koja ugrožava građane, a neće doneti nikakve koristi ni državnom budžetu. Ako se ostvare prognoze, po kojima će zbog povećanja stope PDV-a opasti prodaja računara za 20% u narednoj godini, onda je jasno da ni u državnom budžetu neće završiti planirana sredstva od povećanja poreza. Jedino je sigurno da povećanje poreza predstavlja još jedan udarac na IT u Srbiji, koji se godinama urušava", kaže Spasić i dodaje da će "prema prvim analizama i predviđanjima, računari posle podizanja stope poreza poskupeti u proseku između 50 i 100 evra, što će dodatno odvratiti potencijalne kupce računara.

 

"U vreme kada u svetu iz godine u godinu pojeftinjuju računari, kod nas se mimo sveta događa obrnut proces. Poskupljenje računara će pogoditi praktično sve kategorije građana, ali najveće žrtve sigurno će biti učenici i studenti. Računari su odavno prestali da budu samo sredstva za rad i neophodni su u procesu obrazovanja", zaključuje Spasić.