Hajde da se igramo asocijacija – mi ćemo da kažemo neku reč, a vi recite šta vam prvo padne na pamet ok?

Vi: OK!

Mi: Instant fotografija?

Vi: Polaroid!

Da, razumemo se. Smešni kockasti aparati amerčke kompanije Polaroid obeležili su jednu celu epohu. Ljudi širom planete su poludeli za instant fotografijom, a profesionalcima je opadala kosa sa glave pri pomisli na loše male kockaste fotke koje izlaze iz aparata i na kojima se pojavljuje slika posle par sekundi. Ali, ljudima koji su hteli da se slikaju goli a da filmove ne moraju da razvijaju u laboratorijama to nije smetalo.

Polaroid je zasnovan na tehnologiji Polavision, koja koristi posebno polarizovano svetlo kako bi se dobila slika na specijalnom fotopapiru. To otkriće je omogućilo da se fotografije dobijaju za svega nekoliko sekundi i bez velikih i skupih mašina. Polaroid je prvi aparat prodao 1948. godine i vladao "fotkama za poneti" sledećih pola veka. U međuvremenu se sudio sa drugom američkom kompanijom Kodak oko patenta, a na kraju je tek 1986. godine dobio ovaj spor, ali tada je već bilo kasno. Digitalna era je u sledećih nekoliko godina praktično uništila Polaroid. Pokušali su da se okušaju na ovom tržištu ali im nije išlo, a konačan kraj je objava bankrotstva 2001. godine. Drugi udarac ponosnim vlasnicima ovih aparata, istoričarima i svim zaluđenicima je došao prošle godine kada je Polaroid objavio da prestaje sa proizvodnjom filmova neophodnih za rad ovih uređaja.

Obožavaoci širom sveta su poludeli kada su ovo čuli pa je tako recimo austrijski fotograf Florian Kaps, vlasnik prodavnice za Polaroid filmove i portala Polanoid.net, pokupovao sve zalihe filmova koje je našao na svetu – kojih 500,000 komada. Ni to mu nije bilo dovoljno pa sada sa Andre Bosmanom, bivšim direktorom u Polaroidu pokušava da pokrene proizvodnju a usput i poziva vlasnike aparata da doprinesu ovoj ideji. Projekat su nazvali "Nemoguća misija", ali izgleda da je odziv vlasnika aparata odličan pošto najavljuju milionske serije filmova. Ni drugi aktivisti nisu sedeli skrštenih ruku, pa je Internet pun sajtova poput savepolaroid.com na kojima se u obliku grupne terapije za nesrećne vlasnike ovih aparata poziva na nastavak proizvodnje za dobrobit čovečanstva.

Ipak, prošle godine se videlo svetlo na kraju tunela. Kompanija je preživela proceduru stečaja i u međuvremenu razvila novu tehnologiju PoGo. Ona kombinuje digitalne snimke i štampanje za poneti. Tako je prošle godine predstavljen maleni štampač, a nedavno je Polaroid pustio u prodaju i aparat koji u sebi ima i PoGo štampač. To znači da možete da koristite sve dobrobiti digitalne tehnologije – obrišete loše snimke, doterate one dobre, i odštampate ih na licu mesta. Baš kao u stara dobra vremena. Polaroid je iskoristio novu ZINK – Zero Ink tehnologiju veoma sličnu onoj kod prvih aparata od pre 60 godina. Ako vas zanima šta mi mislimo o ovome, reći ćemo vam kad nam stigne ovaj aparat u redakciju.

8 KOMENTARI

  1. ….andjela moras biti kul…da bi dobila odgovor,JA sam kul,ti nisi…iako si dobra u provociranju…mozda si dobra samo u tome kako u PRIVATNOM tako i u VIRTUELNOM zivotu…nastavi mozda i uspes ,ali…moras i tu biti KUL 😉

  2. Moze se reci da su mnogi momenti “eh sto nisam imao kameru …” spaseni bas ovom spravicom.
    A ako nekog interesuje ima par umetnika na deviantart.com koji prave mnogo interesatne amaterske i profesionalne slike.
    Naravno kad nova verzija foto-aparata stigne u redakciju molim vas da ne stedite na kreativnosti .

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime