Već više od deset godina, LCD monitori su primarni izbor najvećeg broja korisnika personalnih računara. Oni su prvo za pozadinsko osvetljenje koristili CCFL lampe, a u poslednje tri do četiri godine, “backlight” se sastoji od LED dioda i odgovarajućeg light-guide panela. Nakon prvog talasa monitora sa odnosom stranica od 5:4, koji su radili u rezolucijama 1280 x 1024 piksela, pad cena je usledio uz prve jeftine 19-inčne modele sa radnom rezolucijom 1366 x 768 piksela. Isprva stidljivo, nakon toga su počele da se pojavljuju jeftine 20-ice, 22-ke, a onda i sve veći modeli. Na vrednost dinamičkog kontrasta ispisanog na kutiji odavno više ne obraćamo pažnju, a modeli namenjeni gaming tržištu kao da su “stali” na brojki od dve milisekunde, a sasvim je i očigledno da je kvalitet prikaza boja dostigao vrhunac u svakoj od različitih tehnologija. Tako su IPS paneli idealni za prikaz office dokumenata, fotografija i rad sa grafikom, ali nisu agilni, odnosno živahni kao TN paneli, koji opet nemaju dovoljno ubedljivu crnu, vidljive “uglove”, detalje u tamnim delovima sive, a često ni kolorit kao S-PVA i MVA paneli, koji su “nešto između IPS i TN tehnologija i dugo su predstavljali jedinu kvalitetnu alternativu za profesionalce. Za dalji razvoj kvaliteta boja u masovnu proizvodnju se mora uvesti Light Emitting Diode Back Light Unit, odnosno LED BLU, umesto već dugo korištenih “hladnih neonki”. Lagani razvoj različitih tehnologija displeja nije odraz male konkurencije na ovom ogromnom tržištu, već su ekrani, jednostavno rečeno, već dovoljno dobri za najveći broj upotreba, pa se osim povećanja dijagonale i smanjenja cene, akcenat ređe baca na avanzovanje u kvalitativnom smislu. Zato su cene sve niže i niže, pa i 24” monitori, kakav smo testirali ovom prilikom, ne koštaju mnogo više od 21.5” i 22” modela…

Domaći uvoznik za kompaniju Philips nam je na test poslao model dijagonale od 24 inča koji pripada V-line seriji i nosi oznaku 246V5LHAB. Neka vas kriptična oznaka ne zavara, Philips odavno ima ovakvu nomenklaturu za svoje proizvode, ali zato nikad nećete pogrešiti u potrazi za podrškom za konkretnim modelom ili rezervnim delom za isti, ako ste kojim slučajem serviser. Isprva, Philips V-line 246V5LHAB izgleda kao sasvim standardan, ali atraktivan monitor sa odnosom stranica od 16 : 9. Kada ga detaljnije pogledate i ispitate, nećete otkriti ništa što će vam promeniti prvi utisak – dizajnerski je prilično sveden, a ekstravagantni detalji su izostali. Tamna i moderno dizajnirana spoljašnjost daje notu diskretnosti, a jedna od karakteristika koje pozdravljamo je i dosta tanak okvir oko ekrana, pogotovo ako se zna da je i naponski ispravljač integrisan u kućište, što zdušno pozdravljamo. Prednja maska ima apsolutno popularni “brušeni metal” finiš, koji je po učestanosti koju viđamo definitivno nasledio “glossy” odnosno “piano black” koji je bio najčešći prethodnih godina. Postolje tilt tipa, koje se montira prilikom otpakivanja monitora, takođe je obogaćeno “brushed metal” finišom. Svakako nas je oduševio nivo završne obrade, koji je odličan i za modele više klase. Pomenućemo i to da ovaj model ima i zvučnike ukupne jačine od 4W realne muzičke snage što je slično zvučnicima kod notebook-a srednje klase.

Kako je V-line 246V5LHAB postavljen na obično “tilt” postolje, možemo reći da je ergonomija samo na bazičnom nivou. Dakle, nema podešavanja visine, pivota, niti svivel-a. Kao što smo napomenuli, ali i očekivali, testirani monitor ima radnu rezoluciju od standardnih 1920 x 1080 piksela (Full HD), što je uobičajeno i za nove 16 : 9 ekrane na notebook računarima više klase. Kako se radi o monitoru najnovije generacije, reklamirani dinamički kontrast je 10.000.000:1, što Philips naziva “Smart Contrast” dok su vidljivi uglovi 160 stepeni za vertikalni tj. 170 stepeni za horizontalni, što predstavlja prosek specifikacije kod TN+Film tehnologije. Philips je odavno prihvatio već uspostavljene standarde kao što je, na primer, posvećeni taster za pozivanje brzo izmenjivih profila (Internet, Games, Text i Standard) ili postojanje dinamičkog kontrasta.

Philips V-line 246V5LHAB već u startu prikazuje vrlo svetlu i kontrastnu sliku. Dinamika boja je već na početnih 65% sasvim dovoljno izražena, a boje su žive i jarke, barem ako se nalazite u srednje osvetljenoj prostoriji. Blago zamućenje i pad oštrine je vidljiv samo na testovima koji se trude da naglase ove eventualne mane, ali dalji testovi otkrivaju dobru uniformnost i veoma blaga probijanja pozadinskog osvetljenja na gornjoj ivici, što nikako nije mana konkretnog modela, već je “odlika” TN-Film tehnologije koja se ne može izbeći, ali svakako može svesti na minimum. To je Philips i učinio, upotrebom posebno usmerenih W-LED dioda i specijalnog difuzora, koji je učinio da uniformnost i dubina crne na ovom modelu gotovo može da se poredi sa onim kod IPS monitora. Kolorni gradijenti su takođe nešto što testirani V-line 246V5LHAB prolazi sa veoma dobrim ocenama. Za uređaj koji košta manje od 200 evra, ovo je izuzetno dostignuće.

Uz tehnologije kao što su SmartControl Lite (optimalno podešavanje svih parametara slike kroz posebno razvijen softver u okviru Windows ili OS X operativnog sistema, a bez povezivanje monitora putem USB veze) i Smart Contrast, V-line 246V5LHAB predstavlja pravo osveženje za niži segment, pa od nas dobija sve preporuke!

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: EWE