Kompanija Philips je domaćim kupcima poznata veoma dugo, čak i duže nego Sony ili Grundig, najpre jer se radi o Holandskoj kompaniji u kojoj je dugi niz decenija radio i veliki broj građana sa ovih prostora. Zaljubljenicima u ICT, Philips je dugo bio miljenik zbog fantastičnih Brilliance CRT monitora, koji su bili sam vrh ponude u “bronzano doba” domaćeg IT-a. LCD monitor nije ništa novo, jer se ovakvi uređaji kupuju kao “default” opcija domaćih kupaca, a upravo je dijagonala od 21-22 inča i najpopularnija, jer je i najisplativija. Potrebno je pomenuti da takozvani “LED monitori” zapravo imaju samo LED pozadinsko osvetljenje, te da je matrica od tečnih kristala i dalje klasičan LCD, bilo da je u pitanju osnovna i najpristupačnija Twisted Nematic Film (TN-Film) ili nešto naprednije S-IPS (In-Plane Switching), S-PVA (Super Patterned Vertical Allignment). Čak i kad je u pitanju neka novija i naprednija tehnologija (kao što je PLS odnosno Plane to Line Switching), i dalje se radi o LCD matrici koja tehnološki nema veze sa LED, odnosno OLED ekranima kakve viđamo na ultra-skupim televizorima, a najčešće na Android mobilnim telefonima.

Najbitnije karakteristike Philips 223V5LSB2 monitora iz poznate entry-level V-line serije su opcije “SmartControl Lite” i “Smart Contrast”, a koje predstavljaju napredan softver za operativni sistem (bilo Mac ili Windows PC) pomoću koga je moguće podesiti sve parametre rada ovog monitora, bez potrebe da se “igrate” sa OSD menijem. Smart Contrast je algoritam koji se izvršava na internom video procesoru samog monitora a koji do 60 puta u sekundi analizira parametre slike i optimizuje kontrast i osvetljenje kako bi se na najprirodniji način postigla optimalno jarka i vibrantna slika. Osim toga, podešavanje balansa bele su poseban deo algoritma koji funkcioniše sjajno, a Philips je posebno ponosan na “izvlačenje” detalja iz tamnih delova sive, što je specijalnost koja je do skoro bila realnost samo na skupljim IPS i xVA baziranim monitorima.

Philips 223V5LSB2 izgleda kao sasvim standardan, ali atraktivan i dizajnerski prilično sveden monitor sa odnosom stranica od 16 : 9 i na drugu inspekciju nećete otkriti ništa što će vam promeniti prvi utisak. Tamna i moderno dizajnirana spoljašnjost daje notu diskretnosti, a jedna od karakteristika koje pozdravljamo je i dosta tanak okvir oko ekrana, pogotovo ako se zna da je i naponski ispravljač integrisan u samo kućište. Prednja maska ima apsolutno popularni “brušeni metal” finiš, koji je po učestanosti koju viđamo definitivno nasledio “piano finiš” koji je bio najčešći prethodnih godina. Postolje tilt tipa, koje se montira prilikom otpakivanja monitora, takođe je obogaćeno “brushed metal” finišom. Svakako nas je oduševio nivo završne obrade, koji je odličan i za modele više klase. Pošto je kućište panela postavljeno samo na tilt postolje,  ergonomija je samo na bazičnom nivou – nema podešavanja visine, pivota, niti svivel-a. Kao što smo napomenuli, Philips V-line 223V5LSB2 ima očekivanu radnu rezoluciju od standardnih 1920 x 1080 piksela, što je uobičajeno i za nove 16 : 9 ekrane na notebook računarima. Kako se radi o monitoru najnovije generacije, reklamirani dinamički kontrast je 10.000.000:1, što Philips naziva “Smart Contrast” dok su vidljivi uglovi 130 stepeni za vertikalni tj. 180 stepeni za horizontalni, što predstavlja prosek specifikacije kod TN+Film tehnologije. Philips je odavno prihvatio već uspostavljene standarde kao što je, na primer, posvećeni taster za pozivanje brzo izmenjivih profila (Internet, Games, Text i Standard) ili postojanje dinamičkog kontrasta.

PHILIPS V-line 223V5LSB2 već u startu prikazuje vrlo svetlu i kontrastnu sliku. Dinamika boja je već na 50% sasvim dovoljno izražena, a boje su žive i jarke, barem ako se nalazite u srednje osvetljenoj prostoriji. Blago zamućenje i pad oštrine je vidljiv samo na testovima koji se trude da naglase ove eventualne mane, ali dalji testovi otkrivaju dobru uniformnost i veoma blaga probijanja pozadinskog osvetljenja na gornjoj ivici, a uniformnost i dubina crne na ovom modelu gotovo mogu da se porede sa onom kod IPS monitora. Kolorni gradijenti su takođe još jedan test koji PHILIPS V-line 223V5LSB2 prolazi sa veoma dobrim ocenama. Nedostatak “overdrive” tehnologije čini da vidljivi uglovi budu veoma dobri, ne samo u specifikaciji, već i u praksi, ali je odziv samo malo iznad proseka sa realnih 5 milisekundi, koliko proizvođač i navodi na samoj ambalaži.

Ako je vaš izbor desktop računar niže ili srednje klase, a želite kvalitetan, moderan i elegantan LCD monitor sa LED pozadinskim osvetljenjem, PHILIPS V-line 223V5LSB2 predstavlja odličnu kupovinu i svakako ga preporučujemo kako kućnim korisnicima, tako i za kancelarijsku upotrebu.

Cena (sa PDV-om): 14.970,00 dinara
Kontakt: EWE
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime