Vaši pametni uređaji vas špijuniraju. Pametni telefoni prate lokacije gde se krećete, na kompjuterima su kamere, mikrofoni, tu je pametni televizor i pametni termostat. Stručnjaci napominju da skoro svaki uređaj koji se povezuje na internet prati vašu privatnost.

Ide se čak dotle da se tvrdi da bukvalno svi uređaji mogu da prikupljaju podatke o vama a to su frižideri, brave, klima uređaji, usisivači i šta sve ne, piše lifehacker.com.

Kompanije koje proizvode uređaje koji se povezuju na internet odlučuju kako da poštuju vašu privatnost. Obično je poštovanje minimalno ali je izgleda uobičajeno da se prate podaci i šalju nazad kompanijama ili se čak dele sa trećim strankama radi reklame.

Često se i ne zna za curenje ovih podataka dok ih ne prijave uzbunjivači.

Većina pametnih uređaja se povezuje sa pametnim telefonom. Zapravo ove aplikacije omogućavaju da se kontrolišu pametni uređaji u vašoj kući što već znači prodor u bezbednost i privatnost. Tako se može pratiti kada ulazite i izlazite iz svoje kuće, kada uključujete neki od aparata a da vi pojma nemate o tome.

Obratite pažnju na objave koje dobijate uz aparate. Recimo “Anallza podataka: Dozvolite nam da prikupimo podatke koji se odnose na upotrebu proizvoda.” Ili “Personalizacija: Dozvolite nam da vam preporučujemo sadržaj putem oglasa i obaveštenja.”

Ali čak i ako ne dozvolite mnogi uređaji će propuštati vaše lične podatke što može naškoditi bezbednosti.

Treba znati i to da svaki uređaj povezan na internet nudi pristup hakerima u vaš život, podseća se u tekstu. Ističe se da hakeri mogu čak da upadnu u vaše pametne zvučnike i slušaju vaše razgovore a ako upadnu na pametnu kameru gledaće vaše snimke.

Zato se savetuje ako je moguće neka uređaji budu isključeni sa glavne mreže. Dobro je ako mogu da komuniciraju samo sa vašim telefonom a ne sa opštim internetom.

Dobro je i kod kupovine izabrati brendove koji su poznati da imaju dobre bezbednosne sisteme.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime