Istraživači kažu da gledanje sopstvenog profila na fejsbuku može da poboljša vaše raspoloženje i da vas umiri kao šetnja po parku.
 
Oni su otkrili da korisnici uglavnom stavljaju pozitivne fotografije i statuse na sajtove društvenih mreža. Ako bacimo pogled na ove fotose i postove na zidu kad smo uznemireni i depresivni, to nas podseća na srećnija vremena.
 
Od svih korisnika koji su učestvovali u istraživanju 80% je posedovalo smart telefon, a 94% ga je uvek nosilo sa sobom. Oko 70% njih radije se loguje na fejs preko telefona umesto preko računara. To ukazuje da ljudi imaju želju za neposrednošću, kako u pristupu sajtu, tako i u gledanju fotografija. Gotovo 90% korisnika koristi nalog da gleda sopstvene postove, a ¾ ovo radi kada se “smori”.
 
Dr Alis Gud kaže da je umirivanje na fejsbuku dobro za raspoloženje. Što je neko skloniji depresiji, to je efektivniji internet, otkriva studija. Ova otkrića su u suprotnosti sa prethodnim studijama koje kažu da je Facebook loš za mentalno zdravlje. “Veoma smo iznenađeni ovim otkrićima, jer su kontradiktorna nedavnim izveštajima. Rezultati ukazuju na to da možemo da koristimo samoumirivanje kao metodu za loše raspoloženje.“ 
 
Iako je ispitivanje rađeno na manjoj grupi, naučnici planiraju da sprovedu istraživanje na veće grupe da bi videli da su rezultati autentični.
 
Dr Gud je proučavala 144 korisnika  Facebook-a i otkrila da često koriste sajt da gledaju uspomene, koristeći stare fotografije i postove za opuštanje.
 
Grupa je imala prosek godina 34 i malo više muškaraca nego žena. Od njih, 39% je ranije imalo psihološke probleme. Zapanjujućih 86% ide na Facebook više od jednom dnevno, a 75% gleda fotografije, dok 86% gleda postove svaki put. Ovo ih je najviše usrećivalo. 
 
Facebook je osmišljen za komunikaciju sa drugima, ali istraživanja pokazuju da ćemo pre koristiti vezu sa svojim uspomenama, možda ako nam je sadašnjost siva. Ovo je naročito korisno osobama sa psihološkim problemima i kao dobra terapija za lečenje određenih problema – slabljenje memorije kod starijih, depresije, nervoze.