Kompanija Apple predstavila je nove MacBook Pro računare sa Retinama ekranima, a isti se već mogu naći na domaćem tržištu. Njihove glavne prednosti u odnosu na prošlu generaciju kriju se u bržim procesorima, moćnijim grafičkim podsistemima i boljim baterijama, kao i novoj OS X Mavericks platformi koja donosi preko 250 novih funkcija.

Apple sa novim MacBook Pro Retina računarima nije želeo previše da eksperimentiše, pa tako nekih vizuelnih pomaka (promena) nema, što znači da je kućište ovih notebook-ova napravljeno od jednog komada aluminijuma. Izrada je očekivano besprekorna, a ono što je jako važno je da aluminijum u slučaju Retina modela ima dvojaku ulogu – daje im na dodatnoj atraktivnosti i brzo odvodi toplotu sa ugrađene elektronike.

Tastature sa LED pozadinskim osvetljenjem, kao i Multi-Touch trackpad-ovi su takođe preuzeti sa prethodnih modela, ali i sve žične konekcije, s tim što su umesto Thunderbolt veza sada izvedeni Thunderbolt 2 portovi koji donose još brži transfer podataka. Sa druge strane bežična interakcija je značajno bolja bar kada je u upitanju Wi-Fi konekcija pošto svi novi Retina računari dolaze sa Wireless 802.11ac adapterom koji je tri puta brži od standardnih koji rade po “n” standardu.

Apple kupcima i ovog puta nudi Retina notebook-ove sa dijagonalama ekrana od 13.3 inča i 15.6 inča, čije su hardverske konstrukcije zaista impresivne. Trinaestoinčni modeli opremljeni su četvrtom generacijom dvojezgarnih Core i5 procesora, dok se petnaestice oslanjaju na snagu novih četvorojezgarnih Core i7 procesora. Količina radne memorije zavisi od jačine modela, a kreće se u rasponu od 4GB do 16GB, što isto možemo reći i za kapacitet fleš storidža (od 128GB do 512GB, opciono do 1TB). Sa ovako snažnom elektronikom novi Retina notebook-ovi nude i do 30% bolje radne karakteristike u poređenju sa prethodnom generacijom uz nešto manju potrošnju energije.

Grafički podsistemi na novim MacBook Pro Retina notebook-ovima su takođe značajno unapređeni, pa tako manji modeli dolaze sa Intel-ovim Irus GPU-om, koji je integrisanog tipa, dok veći Retina računari pored pomenutog poseduju i diskretni grafički akcelerator u vidu NVIDIA-jinog GeForce GT 750M čipa sa kojim je moguće komforno obrađivati i najsloženije video i grafičke sadržaje. Inače, kod novih Retina računara su zadržani stari Retina ekrani (13.3 inča – 2560×1600 piksela i 15.6 inča – 2880×1800 piksela) o kojima nije potrebno trošiti previše reči jer jednostavno u pogledu kvaliteta slike nemaju adekvatnu konkurenciju na tržištu.

Za kraj priče o MacBook Pro Retina (2013) notebook-ovima ostaje još da kažemo da ovi računari koriste nešto bolje baterije čija je radna autonomija veća za jedan radni čas (manji modeli – 9 sati, veći – 8 sati), a uz novi OS X Mavericks moguće je dobiti još sat i po vremena više jer isti poseduje kod za redukciju potrošnje energije. Sve u svemu novi MacBook Pro Retina računari idu još jedan korak dalje u odnosu na prošlu generaciju ovih mašina donoseći kupcima komfornije radno okruženje, bolje brzinske i grafičke karakteristike i izrdžljiviju bateriju. A i cena im je značajno povoljnija…

Cena (sa PDV-om): 148.690,00 dinara

Kontakt: Apcom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime