Apple je sa lansiranjem MacBook računara najavio jedan potpuno novi pristup u dizajniranju i izradi ultra tankih notebook računara. Zapravo, sa novim MacBook računarom mnogi IT stručnjaci širom sveta su najavili novo doba za ultra tanke i lagane prenosive računare, ali i jedan potpuno novi koncept koji bi lako mogao da ugrozi tablet računare. U osnovi novi MacBook predstavlja moćni notebook računar upakovan u veoma tanko i lagano kućište koji je idealno rešenje i za kućnu primenu i za posao, ali i za obavljanje najrazlačitijih zadataka u pokretu.

Kao što možete videti sa fotografije novi MacBook izgleda veoma tanko i elegantno, a ono što je posebno zanimljivo je da teži nepun kilogram, tj. 920 grama. U kućište ovog računara koje je ujedno napravljeno od jednog komada aluminijuma i debljine je između 0.35–1.31 cm smešten je Intel-ov dvojezgarni Core M procesor na random taktu od 1.1GHz (opciono 1.2GHz). Tu je još i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1600MHz (koja je uštampana na matičnu ploču), kao i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža za skladištenje podataka. Nedavno su procurele informacije da postoji mogućnost da naredno izdanje MacBook računara dođe sa 1TB fleš storidža (opciono), ali iz Kupertina takve tvrdnje nisu potvrđene.

Ostatak hardverske konstrukcije čini Intel-ova HD 5300 grafika i vrhunske bežične (WiFi 802.11ac i Bluetooth 4.0) i žične (USB-C port) konekcije. Za čitaoce koji nisu upućeni skrećemo posebnu pažnju na to da se kod novog MacBook računara USB-C port koristi i za punjenje baterije, transfer podataka i prenos video signala, što je vrlo komforan izbor od strane Apple-a. Kada smo već pomenuli bateriju da kažemo da ista nudi radnu autonomiju od čak 9 radnih časova sa aktivnom WiFi konekcijom, odnosno nešto preko 10 radnih časova ukoliko je ista isključena. Ona se i veoma brzo puni pa je tako ista za nešto više od jednog sata komletno napunjena i spremna za celodnevni rad (koji se dobija kada se kontrast Retina ekrana obori za 30%-40%).
Retina displej (kao i finalna izrada računara) je jedno od najjačih oružja novog MacBook notebook-a. U ovom slučaju radi se o ekranu dijagonale 12 inča i rezolucije 2304×1440 piskela pri gustini piksela od 226ppi. Upravo zbog Retina displeja novi MacBook je prava mala multimedijalna zver koja krajnjem korisniku donosi jedno potpuno novo uživanje prilikom gledanja HD filmova i igranja OS X igrica. Reprodukcija boja je besprekorna, što se isto može reći za nivo detaljnosti i osvetljenje. Grafika na Retina displeju novog MacBook-a je veličanstvena, a 3D objekti su maksimalno realistični i uverljivi. Ono što je za ovaj preslatki notebook još važno je da ga proizvođač isporučuje sa najnovijim OS X-om koji poređeno sa prethodnikom donosi preko 250 novih funkcija i značajno viši nivo bezbednosti.

I šta reći na kraju osim da se radi o jednom zaista savršenom malom notebook-u kome se jednostavno ne može odoleti. U realnom radu on odlično funkcioniše, šta više brži je i do 30% od nekih popularnih ultra tankih konkurentskih računara. Grafički je zahvaljujući Retina ekranu maksimalno superioran, a to isto važi i za načine povezivanja koje nudi. Nova tastatura i novi Multi-Touch trackpad su mu još jedno veliko plus. Od nas bez razmišljanja dobija čistu desetku, a mi vam preporučujemo da prošetate do neke od autorizovanih Apple WinWin radnji i uverite se u mogućnosti novog MacBook računara. Ah, da ne zaboravimo novi MacBook je dostupan u više boja – Space Gay verzija je posebno zanimljiva!

Cena (sa PDV-om): 194.590,00
Kontakt: WinWin

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime