On je najlepši, najbolji i najpoželjniji notebook na svetu. Izuzetno je tanak, veoma je lagan i neverovatno je brz. Svaki zadatak koji se postavi ispred njega rešava brzo i efikasno, a glavno oružje mu je moćan displej o kom se već punih mesec dana priča u medijima širom sveta. Da, pogodili ste reč je o novom MacBook Pro računaru sa Retina displejom sa kojim smo ovih dana (premijerno u Srbiji) imali priliku da se družimo na nekoliko sati. Evo kakve je utiske ostavio na nas…

Fizički posmatrano MacBook Pro sa Retina ekranom je znatno tanji (1.8 cm) od standardnih MacBook Pro računara (2.41 cm), a od istih je i poprilično lakši (2.02 kg), što ga čini jednim od najportabilnijih na tržištu. Potpuno je svedenih linija i gotovo bez ikakvih detalja na sebi, ali to nije nikakvo iznenađenje, jer Apple takvu politiku ima prema svim proizvodima.

Računar je napravljen od jednog komada aluminijuma i kupcima se nudi u dve verzije, koje se suštinski jedino razlikuju u procesorskoj snazi i količini raspoloživog skladišnog prostora. Slabiji model se oslanja na snagu novog Core i7 četvorojezgarnog procesora na radnom taktu od 2.3GHz, dok naprednije rešenje koristi za 300MHz brži čip (2.6GHz) – mala, ali dovoljna razlika. Po pitanju fleš storidža (flash storage) sporiji model poseduje 256GB, dok brža mašina ima 512GB prostora, koji je opciono moguće nadograditi maksimalno na 756GB.

Oba dostupna računara imaju 8GB radne memorije (opciono proširive do 16GB) i snažan grafički sistem baziran na kombinaciji integrisanog (Intel HD 4000) i diskretnog GPU-a (NVIDIA GeForce GT 650M), koji ih čini pravim multimedijalnim snagatorima. Međutim, ono što MacBook Pro računare sa Retina displejom izdvaja jeste Retina ekran čija je radna rezolucija (2880×1800 piksela) višestruko veća od one koje poseduju najbolji plazma HD televizori.

Tajna se krije u gustini piksela kod Retina ekrana koja je neverovatnih 220 piksela po inču, što čini da ljudsko oko kada posmatra sliku ne može da izdvoji posebne piksele sa uobičajene distance gledanja, tako da tekst, grafika i multimedija izgledaju neverovatno oštro i zasićeno bojama. Na žalost sve prednosti koje donosi MacBook Pro sa Retina ekranom ostaće rezervisane samo za kupce sa jako dubokim džepovima, o čemu najbolje govori cena baznog modela od 279.390,00 dinara. Sa druge strane ko može i ko bude spreman da izvoji ovolike pare dobiće apsolutno najbolji prenosivi računar na svetu!

Cena (sa PDV-om): od 279.390,00 dinara
Kontakt: Apcom

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime