Nestašica čipova je sada već postala ogroman globalni problem, a IT industrija pred katastrofom, baš kao i proizvođači automobila i telefona.

Problem sa snabdevanjem je počeo još prošle godine zbog zatvaranja fabrika uoči početka pandemije korona virusa. Situacija se u međuvremenu pogoršala a proizvođači čipova ne mogu da zadovolje potrebe tržišta i industrije, dok je potražnja dodatno porasla.

“Pred nama je savršena oluja po pitanju ponude i tražnje. U osnovi, potražnja je dostigla novi (viši) nivo i svi su u krizi a biće još gore”, kaže Neil Campling, analitičar iz kompanije Mirabaud a prenosi Guardian.

Stvar je recimo toliko ozbiljna da češki ogranak japanskog proizvođača automobila Toyota obustavlja na 14 dana proizvodnju u fabrici nedaleko grada Kolina zbog nestašice čipova, objavila je u petak novinska agencija ČTK.

Proizvođači kompjutera su takođe u sličnoj situaciji, kao i fabrike telefona i druge elektronike.

Sony je nedavno rekao da neće uspeti da napravi dovoljno PlayStation 5 konzole, a Samsung će izgleda odložiti neke svoje modele telefona. I Microsoft najavljuje probleme u snabdevanju konzole Xbox Serijes X.

“Nema naznaka da će se snabdevanje poboljšati ili potražnja smanjiti, dok cene rastu u lancu snabdevanja”, objasnio je Campling.

“To će se odraziti na obične ljude. Očekujte da će automobili koštati više, kao i telefoni. Ove godine iPhone neće biti jeftiniji od onog prošle godine.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime