Nema dovoljno procesora za metaverzum, smatra Intel. Prema navodima kompanije trenutno ne postoji ni blizu dovoljno procesorske snage da bi se podržalo virtuelno iskustvo kakvo bi trebalo da bude metaverzum.

Tokom ove godine, mnogo resursa je usmereno ka tome kako će naredna generacija interneta biti kreirana i kontrolisana. Sada je svoje mišljenje o ovome izneo i Intel.

Kompanija je potvrdila da bi “metaverzum mogao postati naredna velika platforma nakon interneta i mobilnih uređaja”. Međutim, Intel je takođe upozorio da je pred nama i dalje dugačak put pre nego što ostvarimo vizuju metaverzuma.

Intel tvrdi da još uvek nemamo ni blizu dovoljno procesorske snage, koja je potrebna za pokretanje ovakvog virtuelnog iskustva. Tačnije, nismo ni blizu.

“Potrebne su nam za nekoliko nivoa moćnije procesorske mogućnosti, dostupne sa značajno manjim lagom i na velikom broju uređaja različitog formata. Da bi se to omogućilo u velikom obimu, celom internet sistemu će biti potrebna velika nadogradnja”, ističe Radža Koduri, ispred kompanije Intel.

Prema njegovim navodima, zahtevno je čak i smeštanje dve osobe u virtuelni prostor koji je dovoljno uverljiv. Potrebno je smestiti uverljive i detaljne avatare, sa odećom, kosom, tonovima kože. Sve je potrebno da bude renderovano u realnom vremenu, zasnovano na podacima koji se prikupljaju od 3D objekata u realnom svetu.

Intelov zvaničnik, na kraju, ističe da se hardverska poboljšanja ne razvijaju dovoljno brzo kako bi se smanjio jaz između resursa koje imamo i onoga što je potrebno za imerzivan metaverzum. b92