Najbrži kompjuter na svetu u 2022 godini je Frontier HPE Cray EX. To znači da se najmoćniji super kompjuter ponovo nalazi u Sjedinjenim Državama. Uređaj je zasnovan na AMD EPYC procesorima i preuzeo je prvu poziciju od japanskog Fugaku ARM A64X sistema.

Novi rekorder je još uvek u fazi testiranja i integracija a nalazi se u Tenesiju u Oak Ridge National Laboratory (ORLD). Koristiće ga Američke vazduhoplovne snage i Ministarnstvo za energiju SAD.

Fronter pokreće Hewlett Packard Enterprise Cray EX platforma i ubedljivo je najbrža sa svojih 1.1 eksaflopa, što ga čini ubedljivim šampionom u brzini.

Fugaku ima “samo” 442 petaflopsa, što je bilo dovoljno da čak dve godine bude na prvom mestu najbržih računara na svetu.

Fronter je takođe najefikasniji super kompjuter pa po watu daje 52.23 gigaflopsa.

“Činjenica da je najbrži kompjuter na svetu i najefikasniji je jednostavno neverovatna”, rekao je direktor ORNL Thomas Zacharia.

Na listi najbržih su se našli i HPE Cray EX u Finskoj sa 151.9 petaflopsa, IBM Summit od 148.8 petaflopsa u SAD. Kina ima dva računara u top 10 a Rusija ni jedan.