Četri meseca od zvanične premijere novi Mac Pro je napokon postao dostupan, a određeni broj primeraka ovog fantastičnog desktop računara od pre nedelju dana se može naći i na domaćem tržištu. Radi se o najbržem, najmoćnijem i najatraktivnijem desktop računaru na svetu iza koga stoje godine rada na istraživanju tržišta, kreiranju dizajna i razvoju hardverske konstrukcije. Kao što možete videti sa fotografije izgledom podseća na tubu i dosta je manji od svojih prethodnika, međutim od istih je mnogo moćniji, brži i efikasniji…

Ono što odmah moramo da istaknemo kod ovog računara pored njegovog specifičnog dizajna jeste i neverovatan sistem hlađenja koji poseduje. Isti  je trouglastog oblika i prostire se celom unutrašnošću tube. U stanju  je da i u najvrelijim letnjim danima omogući brzu i efikasnu disipaciju toplote sa ugrađenih komponenti, a kao ispomoć ima samo jedan veliki, ali veoma tih ventilator. Kao i svi ostali Mac računari u Apple-ovoj ponudi tako je i kućište Mac Pro računara napravljeno od jednog komada aluminijuma i dodatno utiče na brže odvođenje toplote sa ugrađenih komponenti. Prelakirano je u crnu boju i iako deluje kao jako zahtevno za održavanje zapravo se iz svega par poteza mikrofiber krpom sija.

Apple Mac Pro računar nudi u dve različite hardverske kombinacije, ali i jedna i druga su podložne opcionim nadogradnjama. Bazni model dolazi sa Intel-ovim Xeon E5 četvorojezgarnim procesorom, 12GB DDR3 ECC memorije i 256GB fleš storidža, dok se snažniji Mac Pro oslanja na snagu šestojezgarnog Intel Xeon E5 procesora, 16GB DDR3 ECC memorije i takođe ima 256GB fleš skladišnog prostora. Zanimljivo je da je svaka od ovih stavki podložna opcionim promenama, pa je tako na primer moguće oba rešenja naručiti sa 12-ojezgarnim procesorima, do 64GB DDR3 ECC memorije i fleš jedinicima do 1TB.

Novi Mac Pro računar posebnim čini i zavidan nivo konektivnosti koju nudi (Wi-Fi 802.11ac i Bluetooth 4.0 adapteri, 6xThunderbolt 2, 4xUSB 3.0…), kao i noseća OS X Mavericks platforma koja nudi preko 250 novih funkcija i daleko lepše i intuitivnije okruženje u odnosu na OS X prethodne generacije. Na žalost, cena novog Mac Pro računara, čak i u najosnovnijoj verziji je pakleno visoka, međutim on i nije namenjen svakom već korisnicima koji će iz njega moći da izvuku maksimum kroz poslovne aktivnosti i to dobro naplate. Sve u svemu novi Mac Pro u ovom momentu predstavlja najbolji desktop računar na svetu koji (potpuno smo sigurni u to) dugo neće dobiti pravu konkurenciju.

Cena (sa PDV-om): od 381.390,00 dinara

Kontakt: Apcom

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime