Kompanija Apple pored fantastičnih iPad tableta i iPhone telefona u svojoj ponudi ima i izuzetne Mac desktop računare koji iz genracije u generaciju nude sve bolje radne performanse, više stepene komfornosti i veći nivo fleksibilnosti i interaktivnosti. U aktuelnoj Apple-ovoj ponudi Mac računara nalaze se tri familije rešenja: Mac mini, iMac i Mac Pro, s tim da su Mac mini modeli kod nas najpopularniji zbog svoje najpovoljne cene. Upravo zbog toga mi vas u nastavku ovih redova bolje upoznajemo sa njima i potpuno smo sigurni da ćete ostati oduševljeni njihovim mogućnostima.

Konstrukcijski gledano ovo su najmanji Mac računari u Apple-ovoj ponudi, kockastog su oblika i nemaju optički drajv. Kućište im je napravljeno od jednog komada aluminijuma zbog čega se jednostavno održavaju i nisu podložni habanju, međutim ono je što je jako važno je da poseduju izuzetno snažan hardver sposoban da odgovori na najrazličitije zadatke. Apple za sada kupcima nudi dva Mac mini računara koji su fizički potpuno isti, ali su hardverski nešto drugačije postavljeni.

Bazni model koristi dvojezgarni Core i5 procesor (2.5GHz), 4GB DDR3 radne memorije i HDD od 500GB, dok snažniji Mac mini poseduje četvorojezgarni Core i7 procesor (2.3GHz), 4GB DDR3 RAM-a (proširivo do maksimalno 16GB) i HDD od 1TB koji je moguće (opciono) upariti sa 256GB SSD-a kroz takozvani Fusion Drive. Fusion Drive je nova, inovativna opcija za skladištenje podataka koja korisnicima obezbeđuje performanse fleš storidža i kapacitet hard diska. On adaptira način korišćenja Mac mini računara i automatski premešta fajlove i aplikacije koje korisnik najčešće koristi u fleš memoriju, kako bi ubrzao performanse i omogućio brži pristup informacijama.

Što se tiče grafike i jedan i drugi Mac mini koriste potencijale Intel-ovog HD 4000 akceleratora za koji pouzdano znamo da nudi odlične multimedijalne karakteristike. Isti se pokazao izuzeno kako za prelom složenije grafike, tako i za editovanje HD video sadržaja, ali i profi obradu fotografija. Za kraj priče o Mac mini računarima ostaje da istakenemo njihove zavidne mogućnosti za povezivanje kao i visok stepen bezbednosti koji nude. U paketu se ne isporučuju sa pratećom periferijom niti bilo kakvim dodacima, ali zato po pitanju radnih karakteristika nude daleko više od sličnih konkurentskih rešenja.

Cena (sa PDV-om): od 81.290,00 dinara

Kontakt. Apcom

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime