Da li želite da vam sperma bude zdrava? Onda siđite sa bicikla, nosite bokserice i držite laptop na stolu. Osetljivi mali momci mogu da se unište ili sprže ako uradite nešto pogrešno, a to onda otežava začeće.
 
Jednom mladiću iz Velike Britanije, doktori su rekli da je laptop skuvao njegovu spermu i sada se on i njegova žena bore da začnu bebu – testovi su pokazali da on proizvodi dovoljnu količinu sperme, ali je ona oštećena usled prevelike toplote.
 
Sudeći po Daily Mail-u, Skot Rid je potom stavio laptop na sto umesto u krilo i tri meseca kasnije njegova žena Laura je ostala u drugom stanju.  U prethodnim istraživanjima naučnici su stavljali termometar u skrotum muškaraca dok su koristili kompjuter na krilu i otkrili da u roku od 10 do 15 minuta temperatura poraste toliko da može da ošteti spermu. Podloga za hlađenje ili jastuk nisu pomogli, a iznenađujuće je da muškarci nisu čak ni primetili da je temperatura povišena.
 
Prof Norman, direktor  Robinson Instituta, kaže da to nije čest problem jer većina ljudi ne radi po čitav dan sa laptopom na krilu. Ima mnogo gorih stvari koje možete da uradite. Postoje mnogo važniji problemi sa ljudima koji rade u toplom okruženju, potom uski donji veš, vožnja bicikla.
 
Vožnja biciklom je opasna jer imate vrlo uske pantalone, dosta toplote i traumu za testise. Studija iz 2010. kaže da samo 5 sati na sedištu bicikla može da dovede do smanjene aktivnosti spermatozoida. Osim održavanja hladnće testisa stručnjaci predlažu muškarcima da redovno  vežbaju, dobro jedu, održavaju težinu i ostave pušenje radi zdravije sperme.
 
Photo: Flickr