U trenutku udarca osetljive magnetne glave ovog uređaja koje leže na povšini diska mogu da je oštete. Taj njegov deo pa i čitav disk postaje neupotrebljiv, a prograi i dokumenta nepovratno izgubljeni.

Srećom, bolji i noviji laptop kompjuteri opremljeni su zaštitnim uređajem zvanim senzor naglog pokreta, koji, kao što mu ime kaže, registruje promenu stanja kompjutera i momentalno podiže magnetne glave sa diska.

U seizmološkim stanicama slični uređaji koriste se za registrovanje potresa u zemljinoj kori. Jedan dovitljivi seizmolog, sa univerziteta Stanford, u Kaliforniji, došao je na ideju da laptop kompjutere hiljada dobrovoljaca u svetu iskoristi za registrovanje zemljotresa u realnom vremenu.

Suština ideje je u tome da senzori naglog pokreta u kompjuterima registruju mnogo manje potrese od svakodnevnih pomeranja kojima su laptop kompjuteri izloženi. Kompjuteri uključeni u ovu mrežu registrovali bi potrese, izračunavali njihov intenzitet i za manje od jedne sekunde slali podatke u centar na univerzitetu Stanford.

Ovaj istraživač i njegov tim trenutno testiraju svoj program i očekuju da će ovog leta objaviti poziv dobrovoljcima da se uključe u eksperiment.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime