Kriptovalute će propasti a onda dolazi “majka svih krahova”. To je ukratko prognoza koju je izneo Majkl Bari. Možda vam njegovo ime ništa ne znači, aloi ako ste gledali film The Big Short onda verovatno znate da čovek itekako razume tržišta.

Upravnik hedž fonda koji je proslavljen u poznatom filmu “The Big Short” i koji je svojim investitorima doneo veliku zaradu tako što je predvideo krah tržišta nekretnina 2008. godine, sada najavljuje da dolazi “majka svih krahova”.

Bari je ukazao na glavni problem za kriptovalute – tzv. “levridž” (leverage: prev. – poluga; investiciona strategija korišćenja pozajmljenog novca, preciznije – koriščenje raznih finansijskih instrumenata ili pozajmljenog kapitala, kako bi se povećala potencijalna dobit od investicije; može označavati i iznos duga koji preduzeće koristi za finansiranje imovine).

Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim deonice i kriptovalute “prijavljuju se za razorne gubitke”, prenosi Klix. Bari je dodao da je strah ljudi od propuštanja pokrenuo cene imovine na neodrživ nivo.

Šef “Scion Asset Management-a” takođe je alarmirao kriptofanove koji su se nepromišljeno zaduživali da bi kupili svoje omiljene novčiće.

“Problem sa kriptom, kao i u većini stvari, je levridž. Ako ne znate koliki je on u kriptu, ne znate ništa o kriptu”, tvitovao je, prenosi Biznis insajder.

Šef “Scion-a” privukao je brojne fanove otkako je svojevremeno predvideo krah na tržištu nekretnina, koji je ubrzao globalnu finansijsku krizu. izvor: b92, klix