Kripto valute su u problemu. Velikom problemu, pa je i sve manje majnera, odnosno kripto rudarenja.

Kako navodi Financial Times, poslednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitkoina s obzirom da potonuće vrednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije smanjuje njihovu dobit.

Takozvani heš rejt (hash rate), merilo iznosa energije utrošene za dobijanje novih bitkoina, od početka nedelje pao je za četiri odsto, prema podacima stranice Blockchain.com. Pad sugeriše da su rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rešavanje složenih računarskih operacija kojima nastaju bitkoini.

Blockchain.com takođe poseduje podatke koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarenjem za nove bitkoine pao na najniži nivo u poslednjih gotovo godinu dana.

“Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja”, ističe za FT Aleksander Nojmiler, rukovodilac projekata digitalne imovine u Kembridž centru za alternativne finansije.

Samo ove godine vrednost bitkoina se prepolovila, a ove nedelje je njegova cena pala ispod 21.000 dolara. Juče oko podneva bitkoinom se trgovalo po 21.209 dolara. U odnosu na rekordnu vrednost u novembru prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 odsto. B92