Poslednjih godina većina nas skoro sve potrebne informacije nalazi na internetu. Internet je nepresušna baza svih mogućih vesti iz celog sveta, raznih tutorijala i kurseva za većinu delatnosti koje vam mogu pasti na pamet. Upravo iz ovog razloga su firme počele da se da tako kažemo nadmeću u tome čiji će sajt biti na boljoj poziciji u Google pretrazi i samim tim dovesti na sajt što više zainteresovanih posetilaca za njihove proizvode ili usluge. Do bolje pozicije u predragama dolazi se optimizacijom sajtova (SEO). Da bismo vam ovu temu predstavili na najbolji mogući način pozvali smo Slavka Pejovića koji sa svojom firmom Web Business Solutions uspešno posluje u ovoj oblasti više od 10 godina.

Šta se podrazumeva pod SEO?

SEO (Search Engine Optimization) predstavlja proces usklađivanja sadržaja na sajtu da bude što interesantniji za posetioce i da pretraživač kao što je Google može što bolje da pročita šta se na samom sajtu nalazi. Korisnicima je bitno da što lakše dođu do relevantnih informacija za upit koji su postavili, a optimizacijom sajta se dolazi do tog cilja. Jako je bitno da se kroz dizajn sajta obezbedi jednostavna navigacija i da posetioci mogu bez mnogo truda da dođu do svih stranica i do željenog sadržaja.

Kome sve treba SEO?

Da bi određena firma preko sajta ostvarila profit, potrebno je da ima što veću posetu, a dobra pozicija na Googl-u donosi baš to. Biti prvi u pretragama za upite koji su relevantni za vaše poslovanje će vam sigurno doneti željene posetioce. Preko 95% svih pretraga se završava na prvoj stranici Google-a, tako da ako niste na njoj teško da će vaš sajt imati bilo kakvu značajnu posetu, a cilj je svakako da se nađete na prve tri pozicije.

Dobra pozicija donosi i poverenje u vaš sajt i posao kojim se bavite, a ako Google misli da zaslužujete prvo mesto, malo ko će imati dilemu oko toga. Ono što je svakako prednost SEO optimizacije je što rezultati koji se postignu nisu jednokratni kao npr. plaćeni Google oglasi (Adwords) koji traju dok na računu imate novca, nego su trajni i sigurno će vam doneti uspeh na duge staze.

Na koji način se radi SEO optimizacija?

Sada kada znamo zašto nam je potrebna optimizacija, pričaćemo o tome kako se ona radi. Proces se može podeliti u dve faze. Prva faza se odnosi na Onpage optimizaciju, a druga na Offpage.

– Pod Onpage optimizacijom podrazumevamo sve one poslove koji se rade na samom sajtu. Tu spada usklađivanje ključnih fraza sa sadržajem, koji je potrebno da bude što kvalitetniji i posetiocu pruži prave informacije. Pored toga sajt treba pripremiti za indeksiranje, kako bi ga pretraživač što bolje pročitao i shvatio šta se sve na njemu nalazi. Brzina učitavanja je jako bitan faktor i naravno da sajt bude responsive, što znači da je prilagođen za čitanje sa svih uređaja, kako sa desktop i laptop računara, tako i sa tablet i mobilnih uređaja.

– Druga faza optimizacije je Offpage, koja je podjednako bitna kao i prva. Ova faza podrazumeva link building proces i naravno deljenje vašeg sadržaja na društvenim mrežama. Link building predstavlja kreiranje mreže linkova sa drugih sajtova koji vode ka vašem sajtu. Kada veći broj sajtova linkovima upućuje ka sadržaju vašeg sajta Google ima jasan signal da je sadržaj kvalitetan i samim tim će vas postaviti na bolje pozicije u pretragama.

Iskustva poslodavaca koji su uspešni u svom poslu govore o tome da je ulaganje u dobar marketing neophodno i da na njega treba gledati kao na investiciju, a ne trošak. Ulaganje u SEO je korak koji će doneti mnogobrojne pozitivne efekte vašem poslovanju. To je dugotrajan proces koji zahteva iskustvo i stručnost, pa se preporučuje da takav posao prepustite iskusnom timu kao što je SEO agencija WBS Digital.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime