Na Wiredu je objavljen članak, analiza mobilnog tržišta, u kome se napominje da osim Applea i Samsunga, veliki broj mobilnih kompanija ima problema na tržištu. Pomenimo da, recimo u Sonyju razmišljaju o gašenju odseka za proizvodnju pametnih telefona. Slično je i u Microsoftu.

Zato se naglašava da bi umesto razvoja sopstvenog hardvera i operativnog sistema, kompanijama bilo jednostavnije i jeftinije da omoguće pristup njihovom softveru na što većem broju uređaja.

U Facebooku su izvukli pouke, kada su u saradnji s HTC-om napravili telefon namenjen ljubiteljima ove mreže, kao i softver koji će na mobilnim uređajima prikazivati brojne informacije s Fejsa. Ali korisnici ne žele poseban “Facebook smartphone” a ne žele ni da im na početnom ekranu stalno iskaču informacije s ove mreže.

Imajući to u vidu kompanija se orijentisala na razvoj kvalitetnih aplikacija koje će biti dostupne na što većem broju uređaja. Slično sada rade i u Microsoftu s Officeom, Windows Phone.

Prema istraživanju kompanije Nomura Research pokazalo se da ljudi većinom koriste samo nekoliko aplikacija na svojim telefonima, oko osamdeset posto vremena koriste samo tri aplikacije, a te tri aplikacije najčešće su u vlasništvu Facebooka.

Informacije o downloadu aplikacija na iPhoneu i Androidima iz prošlog meseca pokazuju da više od 60 posto aplikacija koje su korisnici downloadali pripada upravo kompaniji Facebook i to zahvaljujući aplikacijama za Facebook i Messenger, WhatsAppu i Instagramu.

Sve u svemu, korisnici su skinuli više aplikacija koje pripadaju Facebooku, nego svih ostalih mobilnih aplikacija zajedno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime